DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Cilvēkkapitāla attīstības padome nolemj izveidot vienotu komisiju pieaugušo izglītības koordinācijai 

Cilvēkkapitāla attīstības padome (CAP) š.g. 27. jūnijā sēdē diskutēja par pieaugušo izglītības noteikšanas formātu apvienošanu un vienojās Ekonomikas ministrijas vadībā izveidot Apvienotās pieaugušo izglītības koordinācijas komisiju, apvienojot Izglītības un zinātnes ministrijas vadīto Pieaugušo izglītības pārvaldības padomi un Labklājības ministrijas vadīto Apmācību komisiju.  

Apvienotās komisijas mērķis būs izveidot starpnozaru pieaugušo izglītības pārvaldības komisiju, lai nodrošinātu saskaņotu rīcību cilvēkkapitāla attīstības stratēģisko mērķu sasniegšanai nodarbināto, bezdarba riskam pakļauto, bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta pasākumu īstenošanā. Komisijas galvenie uzdevumi būs izskatīt, apstiprināt un aktualizēt mācību jomu piedāvājumu, veikt regulāru pieaugušo izglītības pasākumu īstenošanas rezultātu novērtējumu. Pieaugušo izglītības programmas tiks veidotas saskaņā ar cilvēkkapitāla attīstības stratēģiskajiem mērķiem un atbilstoši darba tirgus pieprasījumam un tautsaimniecības nozaru attīstības prognozēm.  

Šobrīd Ekonomikas ministrija strādā pie Apvienotās pieaugušo izglītības koordinācijas komisijas nolikuma izstrādes. Komisijas sastāvā plānots iekļaut pārstāvjus no Valsts kancelejas, Ekonomikas ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Valsts izglītības attīstības aģentūras, Nodarbinātības valsts aģentūras, Valsts izglītības satura centra un Izglītības kvalitātes valsts dienesta, kā arī sociālo partneru pārstāvjus no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Pašvaldību savienības. Komisijas nolikumu un sastāvu apstiprinās ekonomikas ministrs. 

Tāpat sanāksmē Ekonomikas ministrija iepazīstināja CAP sēdes dalībniekus ar Lietuvas pieredzi Vienas pieturas aģentūras izveidē un darbā augsti kvalificētu ārvalstu talantu piesaistei. CAP atzinīgi tika novērtēta Lietuvā īstenotā pieeja ārvalstu darbaspēka apkalpošanā, konceptuāli atbalstot līdzīgas aģentūras izveidi arī Latvijā. Ekonomikas ministrija apņēmās izstrādāt jau konkrētāku piedāvājumu jaunās aģentūras pakļautībai, struktūrai, kompetencei un darbības principiem.  

Augsti kvalificētu talantu pieejamība ir būtiskākais priekšnosacījums investīciju piesaistei, līdz ar to Vienas pieturas aģentūras izveides mērķis būs veicināt augsti kvalificētu darbinieku no ārvalstīm piesaisti, nodrošinot ārvalstniekiem visaptverošu informāciju par visiem ārvalstu talanta ceļa posmiem un sniedzot dažādus pakalpojumus vienuviet. Līdz ar to ne tikai tiktu veicināta attiecīgo valsts un pašvaldību iestāžu sadarbība, bet arī klientiem tiktu nodrošināta ātra un efektīva pakalpojumu saņemšana. 

Vienas pieturas aģentūras izveide augsti kvalificētu ārvalstu talantu piesaistei veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, uzņēmumu produktivitātes un peļņas rādītāju paaugstināšanos un uzņēmējdarbības iespēju paplašināšanos, iekšzemes kopprodukta, eksporta apjoma un ārvalstu tiešo ieguldījumu pieaugumu, vienlaikus radot jaunas darba vietas vietējam darbaspēkam. Tāpat tiktu uzlabota darbaspēka produktivitāte un konkurētspēja, jaunu investoru ienākšana Latvijas darba tirgū un esošo investīciju projektu attīstība, kā arī nodrošināta zināšanu, valodas prasmju un starptautiskās pieredzes pārnese, veicinot sociāli atvērtāku sabiedrību un uzlabojot vispārējo labklājības līmeni. 

Kā zināms, Cilvēkkapitāla attīstības padome ir koleģiāla institūcija trīs ministru - ekonomikas, izglītības un zinātnes un labklājības - sastāvā, kas izveidota, lai īstenotu saskaņotu starpresoru sadarbību un pieņemtu lēmumus nepieciešamo darba tirgus pārkārtojumu plānošanā, izstrādē, ieviešanā un uzraudzībā, veicinot cilvēkresursu attīstību atbilstoši nākotnes darba tirgus pieprasījumam un tautsaimniecības strukturālām pārmaiņām uz augstākas pievienotās vērtības radīšanu, kas dotu labumu sabiedrībai kopumā. Padomes priekšsēdētājs ir ekonomikas ministrs.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI