DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Biedrībām un nodibinājumiem turpmāk būs jānorāda savas darbības jomas

Otrdien, 25. jūnijā, Ministru kabinets apstiprināja Tieslietu ministrijas izstrādātās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos "Biedrību un nodibinājumu klasificēšanas noteikumi", kas paredz biedrībām un nodibinājumiem atklāt savas darbības jomas. Paredzēts, ka biedrības un nodibinājumi darbības jomas norādīs Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā, iesniedzot gada pārskatu.

Izmaiņas paredz biedrībām un nodibinājumiem piedāvāt 22 darbības jomas (kā arī darbības joma "citur neklasificēta darbības joma") klasifikatorā, no kurām būs iespējams izvēlēties ne vairāk kā piecas jomas. Klasifikatora mērķis ir iegūt visaptverošu pārskatu par nevalstisko organizāciju sektoru kopumā, lai varētu izdalīt, analizēt biedrības un nodibinājumus, to darbības jomas, saimnieciskās darbības aktivitātes, kā arī finanšu un citus rādītājus.

Biedrībām un nodibinājumiem būs pienākums nodrošināt, ka norādītā darbības joma atbilst statūtos norādītajam darbības mērķim. Atbilstošas informācijas norādīšana ir svarīga, lai finanšu institūcijām (piemēram, bankām) vai uzraugošajām institūcijām (piemēram, VID) nerastos šaubas par organizācijas veiktajiem finanšu darījumiem.

Jaundibināmās biedrības un nodibinājumi pirmreizēji darbības jomu ierakstīšanai reģistrā pieteiks, iesniedzot Uzņēmumu reģistrā (UR) pieteikumu par biedrības ierakstīšanu reģistrā. Savukārt, ja biedrība vai nodibinājums vēlas ierakstu par biedrības darbības jomu aktualizēt citā laikā, kas atšķiras no gada pārskata iesniegšanas brīža, iesniedzams attiecīgs pieteikumus UR, un par ieraksta izdarīšanu maksājama valsts nodeva. Turpmākās biedrību un nodibinājumu darbības jomas pieejamas šeit. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI