DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Atbalsta UNESCO centienus atjaunot un stiprināt kultūras sektoru Ukrainā 

FOTO: Romas Rimeika

Ukrainas kultūras sektora atjaunošanai un stiprināšanai veltītā starptautiskā konference Viļņā noslēdzās ar kopīgu apņemšanos pastiprināt atbalstu Ukrainas māksliniekiem un kultūras profesionāļiem, aizsargāt un atjaunot kultūras mantojuma vietas un sekmēt kultūras dzīves norises ar UNESCO palīdzību. 

Plāns, ko UNESCO piedāvā īstenot skar sešas darbības jomas: pirmkārt, kultūras 

mantojumam nodarītā kaitējuma uzraudzība, novērtēšana un dokumentēšana; otrkārt, preventīvie un neatliekamie pasākumi, kultūras mantojuma, rekonstrukcija un 

atjaunošana; treškārt, kultūras iestāžu un kultūrizglītības atjaunošana; ceturtkārt, kultūras un radošo nozaru stiprināšana; piektkārt, izturētspējas stiprināšana ar kultūras palīdzību; sestkārt, kultūras nozares digitālā transformācija. Plāna iecere ir nodrošināt un īstenot efektīvu starptautisko centienu koordināciju. 

“Bez kultūras nav iespējams izārstēt kara brūces. Bez kultūras nevar būt 

ilgtspējīga izaugsme un labklājība. Tas ir bijis UNESCO darba mērķis Ukrainā 

kopš 2022. gada februāra,” uzsvēra UNESCO ģenerāldirektores vietnieks kultūras jomā Ernesto R. Otone (Ernesto R. Ottone). 

Konferencē, ko Lietuvas galvaspilsētā Viļņā no 6. līdz 7. jūnijam organizēja UNESCO sadarbībā ar Lietuvas valdību, piedalījās valsts, pētniecisko institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvji no 30 valstīm, tostarp no Latvijas. 

“Lai gan pašreiz Ukrainai ir nepieciešams militārais atbalsts, mums ir jāatrod veidi, kā atjaunot Ukrainas kultūras nozari. Un tas nav tikai stāsts par naudas piešķiršanu. Tā ir balss piešķiršana, stāstot Ukrainas stāstu visā pasaulē. Raugoties uz situāciju ar bojāto Ukrainas mantojumu, redzam, ka dažos gadījumos ir zaudētas arī liecības par ļoti svarīgām Ukrainas vēstures lappusēm. Mūsu uzdevums ir atrast veidus, kā palīdzēt atgūt šīs vērtības – brīvas, neatkarīgas, demokrātiskas pasaules vērtības,” uzsver kultūras ministre Agnese Logina.  

UNESCO izstrādātais plāns tiks apspriests šonedēļ notiekošajā Ukrainas Atjaunošanas konferencē Berlīnē.  

Plašāk par konferenci un UNESCO darbības plānu: https://conference.unesco.lt. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI