DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Latvijas un Lietuvas Tieslietu padomju pārstāvji pārrunā abu valstu tiesu sistēmām būtiskus jautājumus  

Ceturtdien, 30. maijā, norisinājās Latvijas un Lietuvas Tieslietu padomju pārstāvju tikšanās, kurā tika pārrunāti abu valstu tiesu sistēmām būtiski jautājumi - tiesnešu atlase, tiesu budžets un tiesnešu noslodze.  

Tieslietu padomju pārstāvji apsprieda abu valstu tiesnešu atlases procedūras efektivitāti un faktorus, kas var veicināt tiesneša amata pievilcību spēcīgāko juristu piesaistei nākotnē. Abās valstīs aktualitāte ir negatīvo demogrāfisko tendenču ietekme uz ienākošo lietu skaitu un līdz ar to arī uz nepieciešamo tiesnešu skaitu valstī.  

Pārrunājot jautājumu par tiesu budžetu, tika konstatēts, ka tiesu budžeta izstrādes un apstiprināšanas pamatprincipi Latvijā un Lietuvā ir atšķirīgi, ņemot vērā dažādās Tieslietu padomju pilnvaras budžeta jomā. 

Lietuvas Tieslietu padomes pārstāvji sniedza vērtējumu par lietu svēršanas modeļa risinājumiem un ieviešanas izaicinājumiem.  

Diskusijas noslēgumā abu valstu Tieslietu padomju pārstāvji atzina, ka esošā sadarbība ir arī nākotnē attīstāma kā vērtīgs formāts aktuālo tieslietu reformu novērtēšanai un ideju apmaiņai.  

Ar Lietuvas Tieslietu padomes pārstāvjiem tikās Tieslietu padomes un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, Tieslietu padomes loceklis un Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu nama priekšsēdētājs Guntars Ploriņš, Augstākās tiesas Administrācijas vadītāja Sandra Lapiņa, Augstākās tiesas priekšsēdētāja padomniece Tieslietu padomes jautājumos Solvita Harbaceviča un Tieslietu padomes sekretariāta pārstāvji.                                            

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI