DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Sācies projekta “Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” mācību posms 

Publicitātes foto

Sākot ar 8. maiju, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) organizētajā un Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansētajā projektā “Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” ir sācies mācību posms. Mācību laikā pašvaldību komandas piedalās klātienes un tiešsaistes mācībās, lai uzzinātu vērtīgu informāciju par jaunākajām tendencēm digitālajā darbā ar jaunatni un efektīva darba ar jauniešiem organizēšanu.

Projektam savas komandas ir pieteikušas visas 43 pašvaldības ar mērķi attīstīt ilgtermiņa digitālā darba ar jaunatni sistēmu, izstrādājot un īstenojot individuālo darba plānu. Mācību posms notiek no 2024. gada maija līdz jūnijam, ievērojot neformālās izglītības metodes. To laikā  ir paredzētas trīs dienu klātienes un divu dienu tiešsaistes mācības Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales reģionos pašvaldību pilnvarotām komandām sešu līdz astoņu darba ar jaunatni veicēju sastāvā. Pēc šī posma beigām no jūnija līdz oktobrim katra pašvaldība izstrādās individuālo plānu digitālā darba ar jaunatni attīstīšanai. 

Viens no uzdevumiem sabiedrības digitalizācijas procesā ir digitālās plaisas pārvarēšana. Īstenojot digitālo darbu ar jaunatni, jaunatnes darbiniekam ir iespēja palīdzēt jauniešiem apgūt mūsdienās tik ļoti nepieciešamās digitālās prasmes, sniedzot iespēju tās attīstīt un pielietot drošā vidē, nodrošinot īpašu atbalstu tiem jauniešiem, kuriem digitalizētā sabiedrībā pastāv risks tikt atstātiem novārtā. Piedaloties projektā “Digitālā darba ar jaunatni attīstība pašvaldībās”, vietvarām ir iespējams kopumā stiprināt darba ar jaunatni autonomo funkciju, veidojot sadarbību starp dažādām pašvaldības struktūrām, lai jauniešiem būtu plašākas iespējas līdzdalībai, iekļaušanai sabiedrībā un dzīvei nepieciešamo prasmju apguvei,” uzsver Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta projektu koordinatore Marija Vlasenko. 

Mācību laikā tiks apskatītas dažādas tēmas, piemēram, jaunākās aktualitātes digitālajā darbā ar jaunatni, neformālās izglītības metodes,  pašvaldības un darba ar jaunatni digitālo kompetenču novērtēšana, jauniešu līdzdalība un iesaistes veicināšana un ilgtspējīga un videi draudzīga pieeja darbā ar jaunatni. Pašvaldību komandas, sākoties jaunajam projekta posmam, jau ir atzinīgi novērtējušas mācību saturu un  to laikā dalās savā līdzšinējā pieredzē. Mācības ir vide, lai sadzirdētu līdzīgas idejas un vajadzības, kas var būt ierosme savstarpējais sadarbībai. 

Preiļu novada pašvaldībā atzīst, ka “digitālie rīki nav bieds nākotnei, bet tie noteikti var tikt izmantoti kvalitatīvam darbam ar jaunatni. Ir ļoti svarīgi attīstīt savas digitālās kompetences, un laba komanda ir atslēga veiksmīgam darbam”. Ludzas pašvaldībā secina, ka “digitālā pasaule ir tik plaša, ka nekādā gadījumā nevar apstāties un ir jāturpina to izzināt. Jauniešus vajag nevis motivēt būt mazāk digitalizētiem, bet gan jāmotivē digitālo dzīvo filtrēt, lietderīgi izmantot un būt drošiem tajā”. 

Savukārt Saulkrastu novada pašvaldībā ir apkopotas praktiskas atziņas, pie kā pašvaldības komandas dalībnieki nonākuši mācību laikā: “Pirmkārt, kā mēs varam iepazīt savus jauniešus? Sekot līdzi jauniešiem sociālajos tīklos un komunicēt un laikot. Otrkārt, kā mēs varam savienot visu apdzīvoto vietu jauniešus vienotā darbā? Caur digitālajām platformām un darbinieku un jauniešu rotāciju. Un, treškārt, kā mēs varētu optimizēt esošos un pieejamos resursus darbā ar jaunatni? Ļaut jauniešiem pašiem izveidot un papildināt esošos resursus.” 

Projekta “Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” kopējā summa ir 3 649 430 eiro,  pieejamais attiecināmais Atveseļošanas fonda finansējums ir 3 590 000 eiro.  

Projekts tiek īstenots Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2. komponentes “Digitālā transformācija” 2.3. reformu un investīciju virziena “Digitālās prasmes” reformas 2.3.2.r. “Digitālās prasmes sabiedrības un pārvaldes digitālajai transformācijai” 2.3.2.1.i. investīcijas “Digitālās prasmes iedzīvotājiem t.sk. jauniešiem” ietvaros. 

Plašāka informācija par projektu skatāma JSPA tīmekļvietnē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI