DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Organizē konferenci par neiroloģisko slimību savlaicīgu atpazīšanu, diagnozes noteikšanu un ārstēšanu 

Neiroloģisko slimību skaits visā pasaulē pieaug, bet prognozes par šo slimību izplatību nav iepriecinošas – tiek pieļauts, ka jau 2030. gadā 13% no visām slimībām būs neiroloģiskas, tāpēc tās ir jāatpazīst un jāārstē savlaicīgi. Diemžēl bieži neiroloģiskās slimības netiek atpazītas laikus un pie diagnozes pacients nonāk novēloti. Lai iepazīstinātu mediķus ar izplatītām neiroloģiskām saslimšanām, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (Austrumu slimnīca) 2024. gada 24. maijā organizē konferenci  “Praktiskā neiroloģija Austrumu slimnīcā. Neiroloģisko slimību ārstēšana”, kas veidota ar mērķi sniegt zināšanas Latvijas mediķiem par neiroloģisko slimību savlaicīgu atpazīšanu, diagnozes noteikšanu un ārstēšanu. 

Pasākuma programmā paredzētas divas plenārsēdes, – viena ārstiem par neiroloģisko slimību ārstēšanu, bet otra māsām par akūtiem stāvokļiem neiroloģijā.  

Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Guntis Karelis stāsta: “Neiroloģisko slimību skaits visā pasaulē tikai pieaug. Tiek prognozēts, ka jau 2030. gadā 13% no visām slimībām būs neiroloģiskas. Tā ir liela daļa no visām slimībām, kuras vispirms ir jāatpazīst, jānosaka diagnoze un vēlāk pacientam jāsniedz palīdzība. Atsevišķu neiroloģisko slimību gadījumā diagnozi ir sarežģīti noteikt, un tas prasa ilgu laiku – līdz diagnozei un mērķtiecīgai slimības ārstēšanai var paiet pat vairāki gadi.” 

Visbiežāk pirmie speciālisti, kas sastopas ar pacientu sūdzībām, ir ģimenes ārsti un internisti, kuriem būtu jābūt vispārējām zināšanām par neiroloģiskām slimībām, kā arī jāzina, kāds ir iespējamais pacienta ceļš konkrētu izmeklējumu veikšanai un kādos gadījumos lūgt neirologa iesaisti. Visu slimību gadījumos ļoti būtisks faktors ir laiks. Liela daļa neiroloģisko slimību ir hroniskas, tāpēc  pacientiem ir jāapzinās, ka ar noteiktu slimību nebūs viena vizīte pie ārsta, bet gan regulāra ārstēšanās, slimības novērošana un kontrolēšana. 

Profesors G. Karelis uzsver: “Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikā mēs ārstējam  visas neiroloģiskās slimības. Šajā konferencē mēs dalīsimies ar zināšanām par slimību atpazīšanu,  izmeklējumu veikšanu un – galvenokārt – ārstēšanas iespējām.” 

“Praktiskā neiroloģija Austrumu slimnīcā. Neiroloģisko slimību ārstēšana” būs izglītojošs pasākums Latvijas mediķiem par biežāk satopamajām neiroloģiskajām slimībām un to ārstēšanu. Pasākuma programmā ārstiem paredzētas lekcijas par tādām  slimībām kā demielinizējošās saslimšanas, cerebrāls infarkts, galvassāpes, epilepsija, neirodeģeneratīvās slimības, neiromuskulārās slimības un citas Tāpat pasākuma dalībnieki tiks iepazīstināti ar miega medicīnu un neiroķirurģiju. 

Savukārt māsām paredzētajā plenārsēdē varēs uzzināt par amiotrofo laterālo sklerozi, epilepsiju – status epilepticus un tā izpausmēm, akūtu poliradikuloneirītu, miastēniju, infekciju profilakses un kontroles pasākumiem ārstniecības iestādē, pacientu barošanu – enterālo un parenterālo barošanu – un pacientu pozicionēšanu.   

Konference risināsies 2024. gada 24. maijā no plkst. 12.00 līdz 16.45 “Radisson Blu Latvija Hotel”, Elizabetes ielā 55, Rīgā, un tiešsaistē Zoom platformā. Pieteikties konferencei iespējams līdz 23. maijam. Informācija par pasākuma programmu un  reģistrēšanos konferences mājas lapā: https://konference-aslimnica.lv/registracija 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI