DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Valdība atbalsta Bērnu un jauniešu drošās mājas izveidi augsta riska pusaudžiem  

Publicitātes attēls

Ministru kabinets 2024. gada 7. maija sēdē atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu, kas paredz veidot jaunu pakalpojumu augsta riska pusaudžiem "Bērnu un jauniešu drošā māja". Pakalpojums, kas vienlaikus būs audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis, tiks izmantots gadījumos, kad vienīgais veids, kā palīdzēt pusaudzim un mazināt riskus apkārtējiem, ir uz laiku izņemt viņu no ierastās vides un kvalificētu speciālistu vadībā risināt uzvedības problēmas.  

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere uzsver: “Latvijā tiek veidots pavisam jauna koncepta pakalpojums augsta riska pusaudžiem, kas izdara noziedzīgus nodarījumus un apdraud sevi, citus, sabiedrību. Nereti šādiem pusaudžiem vide, kurā viņi dzīvo, ir nelabvēlīga, destruktīva un degradējoša. Visbiežāk bērns nav piedzīvojis rūpes un cieņpilnu attieksmi no sev tuviem cilvēkiem, tā ir vide, kurā bērns piedzīvo dažāda veida vardarbību pret sevi un to tālāk nodara citiem cilvēkiem. Tāpat tie ir dzīves apstākļi, kur ir augsts alkohola, narkotisko un psihotropo vielu izplatības risks. “Bērnu un jauniešu drošā māja” palīdzēs izrauties no šīs vides, speciālistu vadībā apzinot problēmu un cieņpilni strādājot ar pusaudžu uzvedības maiņu. Mūsu galvenais mērķis ir novērst veselības un dzīvības apdraudējuma risku un atgriezt pusaudzi ikdienas dzīvē un sabiedrībā. Piedāvātais iestādes modelis ir Lielbritānijas, Vācijas u.c. valstu pieredzē un pierādījumos balstīts.” 

Tieslietu ministrijas speciālisti, sadarbojoties ar nevalstiskajām organizācijām, kā arī ar Latvijas un ārvalstu ekspertiem, ir veikuši izpēti un piedāvā ieviest pakalpojumu, kur bērniem būs iespējas gan iegūt izglītību, gan saņemt veselības aprūpes pakalpojumus. Pusaudži vecumā no 11 līdz 17 gadiem "Bērnu un jauniešu drošajā mājā" tiks ievietoti pēc tiesas lēmuma uz laika periodu līdz diviem gadiem, un ik pēc trīs mēnešiem tiks veikts izvērtējums par iespēju atgriezties sabiedrībā. "Bērnu un jauniešu drošajā mājā" speciālisti un mentori strādās ar bērna problemātiskās un riskantās uzvedības cēloņiem ar mērķi attīstīt sociālās prasmes un sagatavot drošai dzīvei sabiedrībā.  

Lai ieviestu stacionāru pakalpojumu "Bērnu un jauniešu drošā māja", ir nepieciešama droša infrastruktūra, īpaši šim mērķim pielāgota ēka un telpas, izstrādāts detalizēts pakalpojumu saraksts un saturs,  apmācīts personāls, kā arī veiktas izmaiņas normatīvajos aktos.  

Tieslietu ministrija turpina izvērtēt valsts īpašumā esošo ēku pielāgošanas iespējas "Bērnu un jauniešu drošās mājas" vajadzībām, vienlaikus neizslēdzot iespēju būvēt jaunu ēku.  Pakalpojuma izveidošanas un nodrošināšanas provizoriskās izmaksas ir apmēram 10 500 000 euro – tās ietver gan jaunas ēkas būvniecību/ēkas pielāgošanu, gan pirmā gada uzturēšanas izmaksas.  

Plānots, ka līdz 2025.gada 1.martam tiek sagatavots iestādes izveidošanas rīcības plāns, lai pēc iespējas ātrākā laikā "Bērnu un jauniešu drošā māja" varētu uzsākt darbu. 

Savukārt līdz š.g. 31. maijam Tieslietu ministrija iesniegs Ministru kabinetā plānu, kādā pakalpojums tiks nodrošināts pārejas periodā no 2025.gada 1.janvāra līdz brīdim, kad tiks izveidota "Bērnu un jauniešu drošā māja". 

Ziņojums skatāms Tiesību aktu projektu portālā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI