DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

RĪGAS MEŽI turpina Pavasara putnu būrīšu talkas

Publicitātes attēls

Ceturtdien, 2024.gada 4.aprīlī plkst. 10.00 SIA “Rīgas meži” apsaimniekotajā Esplanādes parkā notiks uzņēmuma vides izglītības programmas “EkVidO” jeb “EKOLOĢIJA. VIDE. GAISS” piektā Pavasara putnu būrīšu talka. Tā tiek organizēta sadarbībā ar Rīgas 1.pamatskolu – attīstības centru. Un vienlaikus talka būs arī daļa no plašākiem “Rīgas mežu” “Ēnu dienas” pasākumiem. 

Talkas laikā tiks gan meistarotas jaunas mājiņas, gan sniegta informācija par būrīšu pareizu kopšanu.  

Par putnu būrīšu talku Esplanādes parkā 

  • Laiks: ceturtdiena, 2024.gada 4.aprīlis, plkst. 10.00.  
  • Vieta: “Rīgas mežu” daļas “Dārzi un parki” Rīdzenes iecirkņa apsaimniekotais Esplanādes parks, pie bērnu rotaļu laukuma, aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja: https://ej.uz/tkpy   
  • Publicitātes nolūkos pasākuma laikā paredzēts fotografēt un / vai filmēt. Iegūtie vizuālie materiāli var tik izmantoti publicitātes vajadzībām. 

Šīs talkas laikā sanaglotie putnu būrīši tiks izvietoti “Rīgas mežu” Juglas mežniecības Upes apgaitā, Ogres novadā, netālu no “Rīgas mežu” vides izglītības centra “EkVidO”. Tur pērn tika veikti meža sanitārās kopšanas darbi bīstamā egļu astoņzobu mizgrauža (‘Ips typographus’) ierobežošanai. Un šī būs lieliska iespēja parūpēties par mazajiem dobumpērētajiem putniem un sagatavot viņiem jaunus koka namiņus.  

Par Pavasara putnu būrīšu talkām  

Talku laikā “Rīgas mežu” vides izglītības programmas “EkVidO” speciālisti stāsta un rāda, kas jāņem vērā, izgatavojot, uzstādot un kopjot putnu mājas, lai lidotāji tajās var iekļūt, justies droši un ērti, kā arī rūpēties par pēcnācējiem. 

Jau trešo gadu pēc kārtas talkās uzņēmums “Rīgas meži” aktīvi iesaista iedzīvotājus. Šogad talkās piedalās bērni no bērnu namiem un bērni ar īpašām vajadzībām, kā arī apkaimju biedrību pārstāvji.  

Pavasara putnu būrīšu sakopšanas pasākumi vienlaikus ir gan izglītojoši, gan praktiski. Talku dalībnieku sagatavotie būrīši mazajiem dobumperētājiem tiks izvietoti dažādās “Rīgas meži” teritorijās, piesaistot un sekmējot putnu daudzveidību šajās vietās.  

Kopumā šogad dažādās “Rīgas mežu” teritorijās ir septiņas talkas, no tām notikušas jau četras, kuru laikā izgatavoti aptuveni 150 būrīši, bet līdz aprīļa vidum būs vēl trīs talkas.  

  • Pirmais pasākums notika 3.martā, Rīgas mežniecības apsaimniekotajā Anniņmuižas mežā, sadarbībā ar Anniņmuižas apkaimes un radošās iniciatīvas biedrību “Riga Annenhof”.  
  • Otrais pasākums notika 10.martā, “Rīgas mežu” daļas “Dārzi un parki” Rīdzenes iecirkņa apsaimniekotajā Grīziņkalna parkā sadarbībā ar Grīziņkalna apkaimes biedrību.  
  • Trešais pasākums notika 24.martā, “Rīgas mežu” Rīgas mežniecības apsaimniekotajā Pļavnieku mežā sadarbībā ar Pļavnieku apkaimes biedrību.  
  • Ceturtā pavasara putnu būrīšu talkā norisinājās “Rīgas meži” vides izglītības centrā “EkVidO”. Pasākumā piedalījās Ogresgala pamatskolas Eko padomes un Vides pulciņa dalībnieki. 

Šī gada turpmāk plānoto talku kalendārs: 

  • ceturtdien, 4.aprīlī, plkst. 10.00-12.00 – Esplanādē, sadarbībā ar Rīgas 1.pamatskolu – attīstības centru; 
  • piektdien, 5.aprīlī, plkst. 16.00-18.00 – Kronvalda parkā, sadarbībā ar biedrību “Taureņa efekts” – labdarības organizāciju Latvijas bērnunamu atbalstam; 
  • trešdien, 17.aprīlī, plkst. 9.00-11.00 – Šmerļa mežā, sadarbībā ar Rīgas 5.pamatskolu – attīstības centru.

Par putnu būrīšiem  

Pavasarī daudzi cilvēki vēlas sev pie mājas vai dārzā izlikt putnu būrīti. Būrīšiem, tāpat kā ikvienam mājoklim, nepieciešama regulāra tīrīšana. Netīrītā būrī putni nevar vīt jaunu ligzdu, miteklī var savairoties kaitēkļi. Putnu būrīšu tīrīšana nodrošina to ilgtspēju – regulāri tīrot un kopjot, putnu mājas kalpo vismaz piecus gadus. 

Lai nodrošinātu putniem ligzdošanas vietas un novērstu kaitēkļu vairošanos, “Rīgas meži” uzņēmuma apsaimniekotajās teritorijās ik gadu tīra un labo esošos būrīšus, kā arī izgatavo un uzstāda jaunus. Turklāt būrīši top no uzņēmuma mežos augušajiem kokiem un sagataves veido “Rīgas mežu” speciālisti. 

“Rīgas meži” vides izglītības programma “EkVidO” aicina iedzīvotājus rūpēties par pašu izliktajiem putnu būrīšiem, regulāri tos tīrīt un salabot! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI