DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Dezinformācijas ietekme uz demokrātiju. Iznācis "Jurista Vārda" tematiskais numurs 

Publicitātes foto

Šodien, 26. martā, iznācis žurnāla "Jurista Vārds" dubultnumurs, kura ietvaros 17 autori – tieslietu un komunikācijas speciālisti – analizē dezinformācijas jēdzienu un izpausmes, tās ietekmi uz demokrātiskajiem procesiem, kā arī piedāvā līdzekļus aizsardzībai pret dezinformācijas radītajiem draudiem. 

"Daudzās Eiropas un pasaules valstīs šogad notiks vēlēšanas, kā arī gaidāmas Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Ir būtiski diskutēt – kā atpazīt dezinformāciju un kāda ir dezinformācijas ietekme uz demokrātiskiem procesiem," tematiskā žurnāla viesredaktore tiesību zinātniece Viktorija Soņeca pamato izvēlētās tēmas aktualitāti. 

"Visos laikmetos nepatiesa informācija izmantota politiskiem mērķiem, sabiedrības attieksmes un noskaņojuma ietekmēšanai," un "Viltus ziņas ir veidotas tā, lai mūs emocionāli ietekmētu, radot satraukumu, dusmas un veicinot šo ziņu izplatīšanu," publikācijā par to, kas ir viltus ziņas, atgādina mediju tiesībsardze, RSU profesore Anda Rožukalne. 

Savukārt LU profesore Vita Zelče uzsver, ka konspirācijas teorijas uzplaukst ne tikai autoritārajās, bet arī demokrātiskajās valstīs: "Tas saistāms ar populistisku kustību un partiju popularitāti 21. gadsimtā. Populisms ir sazvērestības teoriju neatņemama sastāvdaļa." 

Citās žurnāla publikācijas meklē atbildes uz jautājumiem, kā ar tiesiskiem līdzekļiem aizsargāt demokrātiju no dezinformācijas, kāda ir Ukrainas un Latvijas pieredze dezinformācijas apkarošanā, kas ir dziļviltojumi, kādus riskus rada mākslīgais intelekts, kādi ir datu drošības apdraudējumi, kā dezinformācija ietekmē patērētāju tiesības utt. 

"Jurista Vārda" saturs ir pieejams abonentiem (digitālam saturam piekļuve tūlītēja, noformējot abonementu). Drukāto izdevumu var abonēt vai iegādāties "Latvijas Vēstneša" internetveikalā: juristavards.lv/veikals   

"Latvijas Vēstnesis" ir valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platforma — vestnesis.lv, likumi.lv, lvportals.lv, žurnāls "Jurista Vārds" / juristavards.lv. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI