DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Demokrātijām ir īstie rīki informācijas integritātes aizsargāšanai mākslīgā intelekta laikmetā

2024. gada 19. martā Seulā, Dienvidkorejā, trešā Demokrātijas samita laikā Latvijas Ārlietu ministrija, Kanādas Ārlietu ministrija un nevalstiskā organizācija “Alianse demokrātijas nodrošināšanai” (Alliance for Securing Democracy, ASD) rīkoja paneļdiskusiju “Informācijas integritāte digitālajā laikmetā”. Diskusiju vadīja Latvijas Ārlietu ministrijas īpašais pārstāvis digitālajos jautājumos Viktors Makarovs. 

Diskusijā valdību, akadēmiskā sektora un pilsoniskās sabiedrības eksperti no dažādiem pasaules reģioniem sprieda par mākslīgā intelekta lomu informācijas telpā. Viktors Makarovs uzsvēra, ka demokrātijām ir īstie rīki, lai aizsargātu informācijas integritāti mākslīgā intelekta laikmetā, taču tām jāstrādā kopā, mācoties vienai no otras un veidojot globālās normas. 

Dalībnieki aplūkoja veidus, kā efektīvi vērsties pret mākslīgā intelekta sekmētiem informācijas manipulācijas riskiem, ievērojot pamattiesības, tostarp vārda brīvību. ANO Starptautiskais pakts par ekonomiskajām, sociālajām un kultūras tiesībām nosaka, ka šīs tiesības ir ikvienam un nav atkarīgas no jebkādiem citiem apstākļiem. Latvija, kandidējot uz nepastāvīgā locekļa vietu ANO Drošības padomē, iestājas par digitālo tehnoloģiju drošību, ilgtspēju un attīstību. Kopā ar partneriem Latvija veicina digitālās vides noturību pret potenciāliem mākslīgā intelekta sekmētiem riskiem informācijas integritātei. 

Informācijai

2022. un 2023. gadā Latvijas Ārlietu ministrija, Kanādas Ārlietu ministrija un nevalstiskā organizācija “Alianse demokrātijas nodrošināšanai” vadīja Demokrātijas samita ietvaros izveidoto informācijas integritātes kohortu. Paneļdiskusija bija turpinājums veiksmīgajai sadarbībai.

Projekts finansēts no Latvijas kandidatūras lobija kampaņas dalībai ANO Drošības padomē 2026. – 2027. gadā.

Tiešraides ieraksts: https://www.youtube.com/watch?v=LP2Id3xGt6c

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI