DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
2
2

Latvijas Kara muzejs aicina uz digitālās izstādes “Zaudētais sapnis par brīvību” prezentāciju  

Ceturtdien, 21. martā, plkst. 17:30 Latvijas Kara muzejs prezentēs savu jaunāko digitālo izstādi “Zaudētais sapnis par brīvību. Zviedrijas valdības Padomju Savienībai izdoto latviešu karavīru stāsts”. Izstāde vēstīs par 1946. gada 25. janvārī no Zviedrijas Padomju Savienībai izdotajiem latviešu karavīriem – bijušajiem leģionāriem.  

Izstādē būs vienkopus aplūkojams plašs fotogrāfiju, dokumentu un leģionāru vēstuļu klāsts, ko papildinās dažāda veida vizuālie materiāli un informatīvie grafiki. Digitālā izstāde ir tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu un jau no 22. marta būs  pieejama tiešsaistē vietnē www.sapnisparbrivibu.lv. 

Latviešu karavīru izdošana no Zviedrijas Padomju Savienībai ir viens no traģiskākajiem stāstiem par Latvijas iedzīvotāju likteņiem pēc Otrā pasaules kara beigām. Karavīri uz Zviedriju bija devušies ar mērķi – nonākt tālāk pasaulē un nekad neatgriezties PSRS. Tomēr viņu izsapņotais sapnis būt brīviem lēnām sabruka: Zviedrijā viņus turēja internēto nometnēs aiz dzeloņdrātu žoga. Izdošana no Zviedrijas latviešu karavīrus atveda atpakaļ uz zemi, no kuras viņi bija bēguši. Viņu stāsts ir stāsts par salauztiem likteņiem un brūcēm, kas turpināja dzīt vēl daudzus gadu desmitus pēc notikušā. 

Izstādes prezentāciju 21. marta vakarā papildinās priekšlasījumi, kuru mērķis ir stiprināt latviešu sabiedrības un latviešu karavīru kopības apziņu. Latvijas Kara muzeja vēsturnieki PhD Klāvs Zariņš un Jānis Tomaševskis iepazīstinās ar virtuālās izstādes “Zaudētais sapnis par brīvību” saturu un datu bāzes veidošanas procesu.  Savukārt diplomāte un vēsturniece Dr.hist. Argita Daudze uzstāsies ar priekšlasījumu “Baltiešu izdošana Zviedrijas sabiedrības vērtējumā”. Priekšlasījumu sēriju organizē Latvijas Kara muzejs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo karavīru biedrību. 

Ieeja pasākumā ir bez maksas. 

Tiekamies Latvijas Kara muzejā! 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI