DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Projektā AIDA tiek izstrādāti mākslīgā intelekta modeļi, kas spēs atšķirt veselās no slimajām šūnām

Šī gada martā notika projekta AIDA ikgadējā sanāksme Portu, Portugālē, kurā Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) pārstāves - vadošā pētniece Inese Poļaka, projekta administratīvā vadītāja Linda Tupiņa un pētniece Danute Ražuka-Ebela ziņoja par līdz šim paveikto sadarbībā ar partneriem, veidojot plašas ES iedzīvotāju grupas pārstāvošas histopatoloģijas slaidu attēlu kolekcijas, kā arī par progresu IT infrastruktūras un mākslīgā intelekta modeļu izveides uzsākšanā.

LU KPMI pētnieki kopš 2023. gada sākuma iesaistīti projektā AIDA - Uz mākslīgo intelektu balstīts diagnostikas asistents kuņģa iekaisumu noteikšanai. Šajā projektā, ko koordinē INCLIVA Biomedicīnas pētījumu institūts Spānijā, darbojas 15 partneri no astoņām Eiropas valstīm. Projekts norisināsies četru gadu garumā, un tā realizēšanai nepieciešamo finansējumu vairāk nekā 7 miljonu eiro apmērā nodrošinās Eiropas un Lielbritānijas atbalsta programmas.

Projekta AIDA mērķis ir izveidot visaptverošu uz mākslīgā intelekta balstītu sistēmu, kas sniegs atbalstu ārstiem kuņģa vēža attīstības izprašanā, kā arī terapijas izvēlē. Projekta gaitā tiks iegūtas un sistēmā ietvertas jaunas zināšanas par kuņģa vēža attīstībai raksturīgajām izmaiņām imunoloģijas, ģenētikas, kā arī vizuālās diagnostikas (endoskopija, histopatoloģija) jomās.

“Pašreiz projekta dalībvalstīs – Latvijā, Francijā, Spānijā, Lietuvā, Portugālē vairākus mēnešus tiek vākti dati – audu attēli ar dažādiem priekšvēža vai vēža stāvokļiem, kuros eksperti - patologi atzīmējuši vietas, kur redzamas vēža vai priekšvēža stāvokļu šūnas. Šie attēli tiks izmantoti, lai apmācītu mākslīgā intelekta modeļus, kas spēs atpazīt šīs patoloģijas jaunos attēlos. Jau apmācītus modeļus varēs izmantot projekta kopējā vēža agrīnas atklāšanas platformā vai atsevišķā programmā, kas sniegtu informāciju patologam par attēlā esošajām patoloģijām un raksturotu to smaguma pakāpi. Patlaban Latvijā esam apkopojuši vairāk nekā 300 paraugus,” stāsta LU KPMI pētniece Inese Poļaka. Šiem paraugiem izstrādās īpašu algoritmu, kas spēs atšķirt veselās no slimajām šūnām un šo darbu konkursa kārtībā veiks Elektronikas un Datorzinātņu institūts.

Danute Ražuka-Ebela pārstāvēja citu institūta realizētu projektu – TOGAS (Ceļā uz kuņģa vēža skrīninga īstenošanu Eiropas Savienībā), kura mērķis ir mazināt kuņģa vēža radīto slogu nodrošinot trūkstošās, uz pierādījumiem balstītās zināšanas, kas ļaus izstrādātu kuņģa vēža profilakses plānu visai ES. Pētniece Danute Ražuka-Ebela stāstīja par abu projektu – AIDA un TOGAS - sadarbību un sinerģijas iespējām, ko paver abu projektu koordinēta sadarbība.

Sanāksmē projekta dalībnieki pārrunāja izstrādātos praktisko pētījumu procesus un savstarpējo sadarbību, lai iegūtu daudzpusīgas zināšanas, kas aptvers iedzīvotāju specifiku dažādos ES reģionos. Ir uzsākta arī mākslīgā intelekta sistēmas izstrāde, īpašu izmanību pievēršot ētiskai, godprātīgai un pārbaudāmai mākslīgā intelekta izstrādei, balstoties uz ES pieņemtām vadlīnijām.

Par projektu AIDA – Tas paredz izveidot multidisciplināru, ar mākslīgā intelekta palīdzību veidotu asistēšanas rīku ārstiem, lai palīdzētu diagnosticēt priekšvēža iekaisumus, piedāvātu personalizētas ārstēšanas stratēģijas, kā arī sniegtu personalizētus ieteikumus pacientu veselības stāvokļa uzraudzībai, veicinot kuņģa vēža profilaksi. Šāds rīks ir nepieciešams, jo bieži saslimstība ar kuņģa vēzi tiek atklāta vēlā stadijā – kad pacienta dzīvildzi prognozē tikai gada garumā, un šis rīks digitāli apkopo ekspertu zināšanas un jaunākās tehnoloģijas, kuras varētu izmantot ne tikai augsta līmeņa onkoloģijas centros, bet jebkurā veselības aprūpes iestādē. Projekts AIDA sniedz atbalstu ārstiem un pētniekiem, nodrošinot precīzu un automatizētu datu analīzi. Tajā tiek apkopti dažādos avotos pieejamie dati, veidojot plašu virtuālu datu kopu, lai iegūtu "riska vērtējumu" kuņģa vēža gadījumos un atklātu tā attīstības mehānismus. Projekta AIDA izstrādātais asistents neaizstās klīnicistus vai pētniekus, bet daudzkārt atvieglos viņu darba uzdevumus, vienlaikus palīdzot noteikt precīzāku diagnozi, izmantojot iegūtos datus. Galējais lēmums par jebkuru diagnozi būs jāpieņem ārstam. Vairāk par projektu: https://www.aidaeuproject.org/lv/about-lv/

Par LU KPMI - Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI) tika izveidots 2016. gada nogalē, pamatojoties uz vienošanos starp Latvijas Universitāti un Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu. Septiņu gadu laikā tā pētniecības jomas ir būtiski paplašinājušās – šobrīd institūts piedalās pētījumos sabiedrības veselības un slimību profilakses jomā, skrīninga un onkoprofilakses pētījumos, pēta gaistošo marķieru nozīmi slimību diagnostikā, veic cilvēka mikrobioma izpēti, attīsta biobanku un ar to saistītos pētījumus, ir pievērsies biomedicīnas pētījumu ētikas jautājumiem, veic infekciju izpēti un laboratorās diagnostikas metožu izstrādi. LU KPMI turpina īstenot savu misiju: uzlabot indivīdu un sabiedrības veselību, izmantojot zinātniskās izziņas procesa rezultātus, ko nodrošina kompetenta institūta komanda. Būtiska sasniegtā rezultāta atslēga ir veiksmīga sadarbība – gan ar Latvijas pētniecības organizācijām un medicīnas iestādēm, gan arī ar ārvalstu partneriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI