DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

A. Sprūds: ASV militārais atbalsts Latvijai ir spēcīgāks kā jebkad

Ceturtdien, 14. martā, aizsardzības ministrs Andris Sprūds Vašingtonā tikās ar ASV aizsardzības sekretāru Loidu Ostinu (Lloyd Austin), lai pārrunātu abu valstu divpusējo sadarbību, starptautisko drošības situāciju un atbalstu Ukrainai. 

“ASV ir Latvijai svarīgs stratēģiskais partneris. ASV politiskā līderība, investīcijas mūsu spēju attīstībā un militārā klātbūtne sūta spēcīgu atturēšanas signālu. Sarunā ar aizsardzības ministru Loidu Ostinu iezīmējām nākamos soļus, lai kopīgi stiprinātu kolektīvo aizsardzību. ASV nodrošinās ilgtermiņa militāro klātbūtni Latvijā un sniegs atbalstu mūsu militāro spēju stiprināšanā dažādu programmu ietvaros,” tikšanos komentēja aizsardzības ministrs Andris Sprūds. 

Abas puses apsprieda Latvijas un ASV stratēģisko partnerību un kopīgo darbu pie pretkuģu raķešu Naval Strike Missile, kā arī HIMARS raķešu artilērijas sistēmu iegādes. Puses pārrunāja arī Latvijas paveikto aizsardzības spēju stiprināšanā, strādājot pie militārā poligona “Sēlija” izveides un ieviešot valsts aizsardzības dienestu. 

Amatpersonas pārrunāja arī gaidāmo NATO samitu Vašingtonā, kur viens no galvenajiem tematiem būs NATO kolektīvās aizsardzības turpmāka attīstība un atbalsts Ukrainai. Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka ASV atbalsts ir izšķirošs, lai palīdzētu Ukrainai sakaut Krieviju, jo Ukraina cīnās par visas demokrātiskās pasaules drošību un vērtībām. A. Sprūds pauda pārliecību, ka ASV spēs iekšpolitiski panākt vienošanos par būtisko palīdzības piešķiršanu Ukrainai.  

Vizītes ietvaros aizsardzības ministrs apmeklēja arī Mičganas Nacionālo gvardi, ar kuru Latvijai ir sadarbība jau vairāk kā 30 gadus. Pēdējo gadu kontekstā īpaši jāuzsver sadarbība Lielvārdes Gaisa spēku bāzes attīstībā un Black Hawk helikopteru pilotu apmācībā. Turpmākajos gados sadarbību plānots paplašināt raķešu artilērijas, komandvadības un dronu spējās. Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistīsies arī Sēlijas poligona izveidē.  

Papildus tam Andris Sprūds tikās ar vairākām augsta līmeņa ASV Kongresa amatpersonām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI