DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Beļģijā prezentē Zemgales piemērus kultūras un radošo industriju un pilsētvides transformācijā 

Publicitātes foto

Februāra izskaņā projektā “CHERRY” starptautiskā sanāksmē prezentētas labās prakses kultūras un radošo industriju un pilsētvides transformācijā. Latviju tajā pārstāvēja Zemgales plānošanas reģiona projekta komanda un iesaistīto pušu pārstāvji. 

Jau iepriekš informējām, ka šobrīd visas projekta partnervalstis, ar ekspertu palīdzību, ir izvēlējušās savas labās prakses trīs noteiktās dimensijās. Projekta dalībnieki tikās Kortreikā, Beļģijā, kur sanāksme bija veltīta vienai no tām - kultūras un radošo industriju un pilsētvides transformācija. 9 partneri no Beļģijas, Somijas, Francijas, Grieķijas, Ungārijas, Itālijas, Latvijas un Rumānijas iepazīstināja ar 18 piemēriem, kas reprezentē kultūras un radošo industriju atveseļošanos no pandēmijas un veicina saikni starp radošajām industrijām un vietējo ekonomiku. 

Zemgales plānošanas reģions šajā dimensijā prezentēja 2 labo prakšu piemērus – “Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāla revitalizācija” un “Daugavas ūdenskrātuves ainavas koncepta izstrāde un ieviešana Aizkrauklē”. Šāda labo prakšu apmaiņa ir viena no “CHERRY” projekta aktivitātēm ar mērķi - piemēru identificēšana, apkopošana un pārņemšana kultūras un radošo industriju jomā. Pieredzes apmaiņa allaž bijis viens no paņēmieniem, kā pārņemt labās prakses un ieviest dažādas inovācijas pašmāju vidē. Jau citās sanāksmēs partneri prezentēs savas labās prakses pārējās dimensijās - kultūras un radošo industriju un vietējā attīstība; kultūras un dabas vērtību valorizācija (vērtības paaugstināšana). 

Tāpat pirmās dienas ietvaros, projekta partneri noklausījās ārējo ekspertu prezentācijas par dažādām metodikām, kurās apvienojas un sadarbojas politikas veidotāji, uzņēmumi un kultūras un radošo industriju pārstāvji, kā arī izglītības iestādes un sabiedrība. Beļģijā aizvadīta arī projekta uzraudzības komitejas sanāksme, kuras laikā dalībnieki pārrunāja projekta 2. semestrī realizētās aktivitātes un plānotos darbus 3.semestrī.  

Savukārt otrajā dienā aizvadīta pieredzes apmaiņas vizīte biznesa inkubatorā “Hangar K”. Šis inkubators kalpo kā plaukstoša ekosistēma inovācijām, sadarbībai un izaugsmei digitālajā nozarē un nodrošina iedvesmojošu vidi jaunajiem uzņēmējiem. Tāpat apmeklēta Digitālās mākslas un izklaides skola “Howest”. 2006. gadā, paredzot strauju jomas attīstību, tika pieņemts lēmums dibināt specializētu mācību iestādi digitālajās mākslās un spēļošanā. Laika gaitā skola no 180 studentiem un 1 programmas, izaugusi līdz mācību iestādei ar 1500 studentiem un 6 programmām. Šobrīd izglītības iestāde ierindojusies starp 50 labākajām radošajām skolām visā pasaulē.  

Kā vēl viens Beļģijas konkrētā reģiona labās prakses piemērs ir bijusī elektrostacija “Transfo Zwevegem”. Tā savu darbību pārtrauca 2001. gadā un kopš tā laika  pamesta. Lai atjaunotu degradēto teritoriju, Zvevengemas pašvaldība kļuva par objekta īpašnieci un 3 partneri (pašvaldība un dažādas organizācijas) apvieno spēkus, lai atjaunotu ēkas, piesaistītu partnerus un radītu radošo kvartālu. 

Projekts “CHERRY” tiek īstenots Interreg Europe 2021. – 2027.gadam programmā. Projekta kopējais budžets ir 1 939 948.00 EUR (t.sk. ERAF finansējums 1 551 958.40 EUR). ZPR budžets - 172 792.00 EUR. Vairāk par projektu ŠEIT. 

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Zemgales Plānošanas reģions, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju. 

www.interregeurope.eu/cherry   ; www.europe.eu  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI