DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas Pasts izdod pastmarku par godu Viļa Plūdoņa 150. jubilejai  

Publicitātes attēls

Latvijas Pasts, godinot izcilā latviešu dzejnieka un pedagoga Viļa Plūdoņa 150 gadu jubileju, izdod īpaši veidotu pastmarku un aploksni. Filatēlijas izdevuma pirmās dienas zīmogošana paredzēta 8. martā Rīgas 10. pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/43, no plkst. 9.00 līdz 18.00. 

Jaunajā pastmarkā ir attēlots Viļa Plūdoņa portrets, ko papildina 1921. gadā izdotā dzejas krājuma ”No Nakts līdz Rītam” vāka fragments. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere, kura vizuālajā noformējumā izmantojusi Rakstniecības un mūzikas muzeja, kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas materiālus.  

Jaunizveidotās pastmarkas nominālvērtība – 1,65 eiro. Tā paredzēta sūtījumiem svara kategorijā līdz 20 gramiem Latvijas teritorijā. Pasta vērtszīme ir izdota 15 000 eksemplāru tirāžā, savukārt aploksne – 500. 

Vilis Plūdons (līdz 1922. gadam īstajā vārdā Vilis Lejnieks; 1874-1940) – dzejnieks un pedagogs, viens no 20 gadsimta sākuma redzamākajiem dzejas reformatoriem, izcils liroepiķis un bērnu dzejas autors. Atzīta literāta vārdu iemantojis ar dzejojumu “Rekviēms”, kā arī alegoriskajām poēmām “Divi pasaules”, “Atraitnes dēls”, “Uz saulaino tāli”. Šie darbi pamatoti ieskaitāmi latviešu literatūras klasikā. 

“Dziesmās es sirdi remdinu savu, 

Dziesmām apviju tēvijas slavu." 

V. Plūdons 

Dzejnieka reakcija uz Pirmā pasaules kara šausmām emocionāli atklājas krājumā “Via Dolorosa” (1918), savukārt krājums “No Nakts līdz Rītam” (1921) izskan himniskā pacilātībā jaunajai Latvijas valstij. 1938. gadā viņš saņēmis Tēvzemes balvu. 

V. Plūdons bija dzejas ritma un skaniskuma meistars, daudzi viņa darbi komponēti, kā arī iemiesoti kino un modernā teātra valodā.  

Pastmarku un aploksni sākumā būs iespēja iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās un Latvijas Pasta e-veikalā. 

Jauno pastmarku un aploksni Vilis Plūdons – 150 iespējams aplūkot šeit. 

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 28. martā. 

Latvijas Pasta izdotie filatēlijas darbi augsti vērtēti gan klientu vidū, gan filatēlijas kolekcionāru un ekspertu lokā. Filatēlijas materiālu kolekcionāru starptautiskās apvienības atbilstoši stingri regulētiem standartiem Latvijas Pasta izdotās pastmarkas novērtējušas kā līdzvērtīgas lielāko pasaules valstu izdotajiem filatēlijas izdevumiem un tās regulāri tiek iekļautas gan pasaulē atpazīstamos filatēlijas izdevumu katalogos, gan prestižu kolekcionāru kolekcijās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI