DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Pieņem izmaiņas ES daudzgadu budžetā: jauni līdzekļi Ukrainai un ES konkurētspējai

Eiropas Parlaments otrdien apstiprināja jaunu ilgtermiņa finansējumu Ukrainai, platformu “Stratēģiskās tehnoloģijas Eiropai” (STEP) un līdz ar to arī būtiskas izmaiņas ES daudzgadu budžetā.

Parlaments otrdien apstiprināja grozījumus ES ilgtermiņa budžetā jeb tā dēvētājā daudzgadu finanšu shēmā (DFS). Cita starpā tas nozīmē 50 miljardu eiro piešķiršanu Ukrainas mehānismam un platformai “Stratēģiskās tehnoloģijas Eiropai” (STEP), ar ko iecerēts panākt lielāku ES stratēģisko neatkarību un sekmēt inovāciju.

Pārskatīts ES ilgtermiņa budžets

Aktualizētā DFS, kas pieņemta ar 499 balsīm “par”, 67 — “pret” un 31 deputātam atturoties, dos iespēju ES budžetā efektīvāk reaģēt uz mainīgām vajadzībām un neparedzētiem apstākļiem. Proti, pamatīgāks ES budžeta finansējums ir atvēlēts, lai risinātu ar migrāciju un ārējiem faktoriem saistītas problēmas, vairotu ES gatavību krīzēm un nodrošinātu budžeta elastību. Kā to prasīja Parlaments, pārskatīšanas procesā ir ieviests īpašs mehānisms, kas ļaus reaģēt uz izmaksu kāpumu saistībā ar atveseļošanas plāna NextGenerationEU līdzekļu atmaksu. EP deputāti ar dalībvalstīm par ilgtermiņa budžetu vienojās šā gada 6. februārī. Izsmeļoša informācija ir pieejama attiecīgajā paziņojumā presei.

Parlaments ar 422 balsīm “par”, 101 — “pret” un 101 deputātam atturoties pieņēma arī rezolūciju par DFS regulas pārskatīšanu.

Noskatieties, kā plenārsēdē uzstājās par DFS atbildīgie ziņotāji Jans Olbrihts (EPP, Polija) (saite uz runu) un Margarida Markeša (S&D, Portugāle) (saite uz runu).

Finansiālā palīdzība Ukrainai

DFS pārskatīšanas rezultātā ir arī izveidots tā dēvētais Ukrainas mehānisms, kas pieņemts ar 536 balsīm “par”, 40 — “pret” un 39 deputātiem atturoties. Pavisam kopā tie ir 50 miljardi eiro dotācijām, aizdevumiem un garantijām. Šādi ES apliecina, ka ir Ukrainas sabiedrotā un turpinās to atbalstīt, cik ilgi vien vajadzēs. Par uzlabojumiem, ko deputāti panāca sarunu procesā, lasiet šā gada 6. februārī presei sniegtajā paziņojumā par vienošanos ar Padomi.

Noskatieties, kā plenārsēdē uzstājās Ārlietu komitejas ziņotājs Mihails Gālers (EPP, Vācija) (saite uz runu) un Budžeta komitejas ziņotāja Eidere Gardiasabala Rubiala (S&D, Spānija) (saite uz runu).

STEP — platforma “Stratēģiskās tehnoloģijas Eiropai”

Platformu pieņēma ar 517 balsīm “par”, 59 — “pret” un 51 deputātiem atturoties. Tas ir vēl viens pārskatītā budžeta elements, ar ko iecerēts nostiprināt pārliecinošākas Eiropas pozīcijas ārkārtīgi svarīgās tehnoloģiju jomās, tādās kā digitālās tehnoloģijas, tīras efektīva resursu patēriņa tehnoloģijas (piemēram, neto nulles emisiju tehnoloģijas) un biotehnoloģijas. Lai iegūtu izsmeļošu informāciju par vienošanos, kas ar dalībvalstīm panākta šā gada 7. februārī, lasiet paziņojumu presei.

Noskatieties, kā plenārsēdē uzstājās Budžeta komitejas ziņotājs Žozē Manuels Fernandišs (EPP, Portugāle) (saite uz runu) un Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas priekšsēdētājs Kristians-Silviu Bužoi, runājot ziņotāja Kristiana Ēlera (EPP, Vācija) vārdā (saite uz runu).

Vispārēja informācija

Daudzgadu finanšu shēmā (DFS), kas plāno ES līdzekļus septiņu gadu periodā, ir noteikti ikgadēji ierobežojumi (izdevumu “griesti”). Tie attiecas gan uz ES saistībām dažādās politikas jomās, gan uz ikgadējiem maksājumiem kopumā. Patlaban ir spēkā shēma 2021.–2027. gadam, kuru pieņēma 2020. gadā. Eiropas Komisija 2023. gada 20. jūnijā piedāvāja to vidusposmā pārskatīt un cita starpā izveidot arī Ukrainas mehānismu un platformu STEP.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI