DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Speciālo uzdevumu vēstnieks A. Pildegovičs apmeklē Āfrikas Savienības ministru konferenci un piedalās Latvijas un Etiopijas politiskajās konsultācijās Adisabebā

2024. gada no 13. līdz 16. februārim speciālo uzdevumu vēstnieks globālos un daudzpusējos jautājumos Andrejs Pildegovičs darba vizītē uzturējās Adisabebā, Etiopijā, lai novērotāja statusā piedalītos Āfrikas Savienības (ĀS) izpildpadomes 44. kārtējās sesijas atklāšanā, kā arī tiktos ar ĀS komisijas amatpersonām un Āfrikas valstu delegāciju vadītājiem. Vizītes laikā speciālo uzdevumu vēstniekam bija divpusējās tikšanās ar Alžīrijas, Botsvānas, Burundi, Etiopijas, Komoru Salu (ĀS prezidējošā valsts), Lesoto, Sjerraleones, Somālijas un Svatini ārlietu ministriem un citām augstām amatpersonām. 

Sarunās ar Āfrikas partneriem A. Pildegovičs uzsvēra Latvijas interesi veidot aktīvāku politisko dialogu un sadarbību ar Āfrikas kontinenta valstīm divpusējos un daudzpusējos formātos. Viņš arī informēja par Latvijas kandidatūru uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes vēlētā locekļa vietu 2025. gada vēlēšanās darbam padomē 2026. un 2027. gadā. Speciālo uzdevumu vēstnieks īpaši uzsvēra nepieciešamību atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret Krievijas agresiju. 

Vizītes laikā notika Latvijas un Etiopijas politiskās konsultācijas, kurās Etiopijas sarunvedis bija Ārlietu ministrijas ģenerāldirektorāta sadarbībai ar Eiropu un ASV vadītājs Zenebe Kebede (Zenebe Kebede). Abas amatpersonas pārrunāja globālos izaicinājumus, kuru risināšanā ieguldījumu varētu sniegt aktīvs Latvijas un Etiopijas dialogs starptautiskajās organizācijās. 

Tiekoties ar ĀS komisijas ģenerāldirektoru Fathallāhu Sidžilmasī (Fathallah Sijilmassi) un komisāru izglītības, zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju jautājumos Mohammedu Belhosīnu (Mohammed Belhocine) sarunu partneri akcentēja Latvijas pieredzes pārneses potenciālu, īpaši atzīmējot digitalizācijas jomu. Ņemot vērā, ka ĀS 2024. gada tēma ir “Izglītot un apmācīt Āfriku 21. gadsimtam”, A. Pildegovičs pastāstīja par Latvijas attīstības sadarbības projektiem, kas veicina sieviešu uzņēmējdarbības prasmes un skolas vecuma meiteņu interesi par zinātni. 

Vizītes laikā A. Pildegovičs tikās ar ANO ģenerālsekretāra īpašo pārstāvi ĀS Parfē Onangu-Anjangu (Parfait Onanga-Anyanga), lai pārrunātu ANO ̶ĀS sadarbību miera veidošanā, tostarp ANO finansējumu Āfrikas vadītām miera uzturēšanas misijām. A. Pildegovičam notika tikšanās arī ar Eiropas Savienības (ES) vēstnieku ĀS Havjēru Ninjo Perezu (Javier Niño Pérez) un Adisabebā bāzēto domnīcu pētniekiem par ES ̶ ĀS partnerību un aktuālajiem drošības izaicinājumiem Āfrikas kontinentā. 

Informācijai

Āfrikas Savienība ir kontinentāla organizācija, kas apvieno 54 Āfrikas valstis nolūkā sekmēt to sadarbību un integrāciju, lai veicinātu mieru un ekonomisko attīstību kontinentā. Dalībvalstis reizi gadā tiekas ĀS valstu un valdību vadītāju Asamblejas sesijā, lai vienotos par prioritātēm turpmākajam gadam un apspriestu paveikto. Šogad Asamblejas sesija notiek 17. un 18. februārī, bet pirms tās 14. un 15. februārī notika ĀS izpildpadomes sesija, kurā Āfrikas valstu ārlietu ministri sagatavoja samita lēmumus. 

Latvijai ir pozitīva tirdzniecības bilance ar Āfrikas kontinenta valstīm un pēdējos gados tirdzniecības apjomi turpina pieaugt. 2022. gadā tirdzniecības apgrozījums sasniedza 663 miljonus eiro. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI