DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Skaties piecas godalgotas Eiropas filmas bez maksas LUX filmu dienās Latvijā

No 23. līdz 25. februārim Rīgā atgriežas ikgadējās Eiropas Parlamenta (EP) LUX Filmu dienas. Kinoteātrī Splendid Palace trīs dienu laikā būs iespēja bez maksas noskatīties piecas Eiropas filmas, kuras izvirzītas LUX skatītāju balvai. Filmu dienas 23. februārī atklās nozares ekspertu saruna par Eiropas kino attīstību un Latvijas kino vietu tajā.

Pirms pirmās filmas seansa 23. februārī pulksten 18.30 Splendid Palace un tiešsaistē EP biroja Latvijā Facebook lapā notiks LUX filmu dienu atklāšanas saruna “Pastkartes no Eiropas. Saruna par Eiropas=Latvijas kino attīstību”. To vadīs kino režisore un producente Una Rozenbauma.

LUX filmu dienu kino seansi:

  • 23.02. plkst. 18.30 The Teachers’ Lounge;
  • 24.02. plkst. 15.00 Uz Adamanta;
  • 24.02. plkst. 18.00 Pirts māsas;
  • 25.02. plkst. 15.00 Kritušās lapas;
  • 25.02. plkst. 18.00 20,000 Species of Bees.

Pieteikties filmu seansiem iespējams šeit.

Filmu dienu laikā vairākas balvai izvirzītās filmas piedzīvos pirmizrādi uz Latvijas kinoteātru ekrāniem. Lai izvēlētos LUX skatītāju balvas ieguvēju, pēc filmu noskatīšanās skatītāji aicināti tās novērtēt LUX skatītāju balvas vietnē. Balsojuma dalībnieki piedalīsies izlozē, kurā būs iespēja laimēt braucienu uz LUX skatītāju balvas pasniegšanas ceremoniju Briselē 16. aprīlī.

Par LUX skatītāju balvas finālistēm

20 000 Species of Bees (Spānija)

Astoņus gadus veca meitene mēģina sadzīvot ar to, ka cilvēki īsti nesaprot, kā viņu pareizi uzrunāt. Vasarā, ko viņa pavada pie tantes, kura aizrāvusies ar biškopību, viņas un viņas mātes dzīve pilnībā izmainās.

Kritušās lapas (Somija)

Filma stāsta par diviem vientuļiem cilvēkiem, kuri nejauši iepazīstas naksnīgajos Helsinkos. Viņi abi ilgojas atrast savu pirmo un vienīgo mūža mīlestību. Taču šim mērķim ceļā stājas dažādi šķēršļi — viņa alkoholisma problēmas, nozaudētais tālruņa numurs, viņas nezināmais vārds un adrese Šī elēģiskā traģikomēdija, kas iepriekš uzskatīta par nozaudētu, ir Aki Kaurismeki strādnieku šķiras filmu ceturtā daļa (pirmās trīs: “Ēnas paradīzē”, “Ariela” un “Meitene no sērkociņu fabrikas”).

Uz Adamanta (Francija, Japāna)

Adamants ir visai neparasts dienas aprūpes centrs, kas atrodas uz kuģa, kurš pietauvots Sēnas krastā pašā Parīzes sirdī. Tajā ārstējas cilvēki ar garīgiem traucējumiem. Centrs piedāvā viņiem aprūpi, kuras telpā un laikā labi izstrādātā rutīna sniedz viņiem stabilu dzīves pamatu un palīdz atveseļoties vai uzturēt mundru garu. Tajā strādā cilvēki, kas visiem spēkiem pretojas kvalitātes un cilvēcības zudumam psihiatrijā. Filma aicina mūs uzkāpt uz neparastā kuģa klāja un iepazīties ar centra pacientiem un aprūpētājiem, kuriem dienu no dienas nākas no jauna izgudrot savu aprūpējamo dzīvi.

Pirts māsas (Igaunija, Francija, Islande)

Vairākas sievietes dziļa meža vidū Igaunijas dienvidos patveras dūmu pirts tumsas sniegtajā drošībā un dalās savās iekšējās pārdomās un dziļākajos noslēpumos. Blīvo dūmu siltuma apņemtas, viņas atkailinās, tā cenšoties atbrīvoties no ķermenī iesprostotajām bailēm un kauna un atgūt spēku.

The Teachers’ Lounge (Vācija)

Karla Novaka, gados jauna sporta un matemātikas skolotāja, ierodas uz savu pirmo nodarbību jaunajā vidusskolā. No kolēģiem Karlu lielākoties atšķir viņas ideālisms. Pēc vairākām neatrisinātām zādzībām skolā, gaisotne mācībspēku vidū kļūst saspringta. Kad zādzībās tiek apsūdzēts un pie skolas direktora pazemojošā veidā izsaukts turku skolēns, Karla nolemj veikt izmeklēšanu ar slēptas kameras palīdzību. Visiem par pārsteigumu viņa atklāj vainīgo — neuzkrītošo sekretāri Frīderiki Kūnu. Taču viņas atklājums nostāda Karlu dilemmas priekšā — Frīderika Kūna ir viņas talantīgākā skolēna Oskara Kūna māte. Karla ir aizsākusi procesu, ko vairs nespēj apturēt. Kolēģi no viņas arvien vairāk norobežojas. Turklāt Karla pārdzīvo to, kādu psiholoģisko spriedzi viņas atklājums radījis Oskaram, jo pārējie bērni sāk viņu saukt par zagles dēlu. Skolas vadībai šādiem gadījumiem ir vienkāršs risinājums — Oskaram jāpārceļas uz citu skolu. Taču, tāpat kā viņa māte, Oskars nejūtas iebiedēts un vēršas pie skolas avīzes redakcijas, lai publicētu skatījumu no viņa mātes puses, izraisot karstas diskusijas par patiesību un taisnīgumu

Par LUX skatītāju balvu

Lielākā daļa filmu, kuru uzņemšanā piedalījušās Eiropas valstis, tiek rādītas tikai uzņemšanas valstī un reti izplatītas citur. Eiropas Parlaments 2007. gadā izveidoja LUX balvu, lai atbalstītu un izplatītu Eiropas valstu filmas arī aiz valstu robežām, kā arī vairotu izpratni par Eiropas sabiedrībai aktuāliem sociāliem un politiskiem jautājumiem. Kopš 2020. gada balvu sauc par LUX skatītāju balvu, un to pasniedz EP kopā ar Eiropas Kinoakadēmiju.

LUX skatītāju balvas finālistēm katru gadu tiek nodrošināti titri 24 ES oficiālajās valodās, un tās tiek bez maksas izrādītas visā ES. Par LUX skatītāju balvas laureāti kļūst filma, kura saņēmusi skatītāju un EP deputātu augstāko vērtējumu.

Latvijā LUX Filmu dienas notiek kopš 2011. gada.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI