DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Deputāti kopsēdē: dzimstības veicināšanai jābūt galvenajai prioritātei

Dzimstības veicināšanai jābūt pirmajai no visām prioritātēm valstī, to trešdien, 14. februārī, kopīgā sēdē uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas un Demogrāfijas, ģimenes un bērnu lietu apakškomisijas deputāti. Deputātus šodien Valsts kanceleja iepazīstināja ar to, kā valstī turpmāk plānots īstenot demogrāfijas politiku.

“Pasākumu īstenošana, kas veicinātu dzimstību, ir jānosaka kā valdības politiskā prioritāte Nr. 1! Līdz šim gan tas tā nav bijis. Vēl vairāk – Latvijā kopš 2017. gada attiecībā uz dzimstības veicināšanu nav bijis neviena stratēģiska dokumenta. Tāpēc tagad ir pēdējais brīdis šo jautājumu pacelt prioritārā līmenī un nekavējoties ķerties klāt pie konkrētas stratēģijas izstrādes. Taisot jaunus, visaptverošus plānus, kur vairākas ministrijas strādās dažādos ar demogrāfiju saistītos virzienos, mēs atkal atkāpsimies no būtiskākā – mērķētas dzimstības veicināšanas un Latvijas pastāvēšanas ilgtermiņā," kopsēdē atzīmēja Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Pārresoru koordinācijas departamenta vadītājs Pēteris Vilks deputātus informēja, ka darbā ar demogrāfijas uzlabošanas jautājumiem paredzēts strādāt plašākā izpratnē, nevis tikai šauri – par dzimstības veicināšanu – , jo risināmie jautājumi skar dažādas nozares. Plānots, ka Labklājības ministrija sadarbībā ar Valsts kanceleju un visām nozaru ministrijām līdz šī gada 1. jūlijam sagatavos vienotu demogrāfijas attīstības ziņojumu un to iesniegs apstiprināšanai Ministru kabinetā.

“Pagājušā gada pavasarī apakškomisijai darbam tika nodota Demogrāfisko lietu centra izstrādātā Tautas ataudzes stratēģija, kas tolaik jau tika sagatavota, sadarbojoties nozaru ministrijām un jomas nevalstiskajām organizācijām. Šodien lēmām šo dokumentu nodot Labklājības ministrijai, jo tajā ir daudz vērtīga, ko izmantot stratēģijas izstrādē,” pauda U. Mitrevics.

Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas priekšsēdētāja Ligita Gintere apliecināja, ka apakškomisijas deputāti aktīvi sekos līdzi valdības un visu ministriju darbam demogrāfijas politikas īstenošanā. “Patlaban dzimstības rādītāji ir viszemākie pēdējos 10 gados – ja 2016. gadā bija 21968 jaundzimušo, tad pagājušā gada 11 mēnešos šis cipars ir samazinājies līdz 13000. Par šo statistiku steigšus ir jāsāk domāt,” uzsvēra L. Gintere.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI