DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Valdībai apritējis pirmais gads – būtiskākie veikumi LM atbildības jomās

FOTO: Labklājības ministrija

15. septembrī premjerministres Evikas Siliņas vadītajam Ministru kabinetam apritējis pirmais gads. Labklājības ministrija (LM) apkopojusi būtiskāko, kas šajā laikā ir padarīts sociālajā jomā.

Labklājības ministrs Uldis Augulis: “Prieks, ka ir izdevies palielināt vairāku sociālo grupu pabalstu apmērus, kā arī izstrādāts pensiju indeksācijas modelis turpmākajiem gadiem. Tāpat arī ir izdevies vienoties par pensionāru neapliekamā minimuma celšanu, ieviesti vairāki jauni sociālie pakalpojumi un palielināta minimālā mēneša darba alga.

Kopumā, atskatoties uz paveiktajiem un plānotajiem darbiem, jāsecina, ka iespēju robežās esam virzījušies uz priekšu. Latvijas cilvēku labklājības izaugsme ir pamats ikvienai darbībai. Lai mazinātu nevienlīdzību, jāturpina investēt mūsu cilvēkos, atsevišķas sociālās grupas arvien vairāk jāiesaista  darba tirgū un sabiedrības aktivitātēs. Tāpat arvien aktīvāk jāveicina Latvijas iedzīvotāju kvalifikācijas celšana.”

  • No 2024. gada 1. janvāra paaugstināti minimālie ienākumi nabadzības un sociālās atstumtības riskam vairāk pakļautajiem iedzīvotājiem - pensiju un atlīdzību minimālais apmērs, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs, garantēto minimālo ienākumu līmenis, atbalsts bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.
  • No 2024.gada uzsākta pakāpeniska piemaksas piešķiršana par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, pie vecuma un invaliditātes pensijām, kas piešķirtas laikā no 2012. līdz 2028. gadam. Šīs izmaiņas ietekmēs 38 tūkstošus cilvēku 2024. gadā, 87 tūkstošus – 2025. gadā un 144 tūkstošus – 2026. gadā.
  • Cilvēkiem ar invaliditāti, kuras pārsniegušas 18 gadu vecumu un kuriem invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības, no 2024. gada 1. janvāra paaugstināts kopšanas pabalsts par 100 euro mēnesī – no 313,43 eiro mēnesī līdz 413,43 euro.
  • Palielināta piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti un atbalsta apmērs ar celiakiju slimiem bērniem palielināts no 106,72 līdz 160 eiro mēnesī.
  • No 2024.gada 1.janvāra nodrošināts valsts līdzfinansējums pašvaldībām 50% apmērā aprūpes mājās pakalpojumam bērniem ar invaliditāti un īpašas kopšanas nepieciešamību, līdz viņš sasniedz 24 gadu vecumu.
  • Minimālā mēneša darba alga 2024.gadā palielināta no 620 līdz 700 eiro mēnesī.
  • Kopš 2024. gada janvāra tiek īstenoti divi valsts finansēti izmēģinājuma projekti bērniem ar autiskā spektra traucējumiem un viņu ģimenes locekļiem, aprobējot psihosociālās rehabilitācijas pakalpojumu uzturošas terapijas un atbalsta grupu veidā.
  • No 2023.gada novembra ieviests jauns sociālais pakalpojums – atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojums. Pakalpojuma ietvaros persona ar garīga rakstura traucējumiem, kurai noteikta I vai II invaliditātes grupa, var saņemt atbalstu tiesību un interešu aizstāvības, finanšu, veselības un sociālās aprūpes jomā, kā arī atbalsta loka veidošanā.
  • No 2024. gada 1. janvāra Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija pārtapusi par Bērnu aizsardzības centru, kurš īsteno atbalsta un uzraudzības funkcijas. Centrs tiek veidots par atbalstošu un koordinējošu iestādi bērnu aizsardzības jautājumos, kas pārrauga iesaistīto institūciju lomas un atbildības bērnu dzīvības un veselības apdraudējuma un to risku situācijās, kā arī veicina institūciju sadarbību bērnu attīstības risku mazināšanā un bērnu tiesību un interešu nodrošināšanā. Plānots pilnveidot iestādē pieejamo atbalstu un pakalpojumus gan bērniem un ģimenēm, gan speciālistiem.
  • Ieviests un no 2024.gada vidus pilnvērtīgi darbojas Bērnu mājas (Barnahus) pakalpojums.
  • Uzlabojies atbalsts ārpusģimenes aprūpē bijušiem jauniešiem pēc pilngadības sasniegšanas līdz 21 gada vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, ja turpina mācības. Valsts nodrošinās finansiālu atbalstu pašvaldībām, lai jauniešiem sniegtu sociālā mentora pakalpojumu un finansiālu atbalstu, kā arī atbalsta grupu nodarbības dažādu sociālo prasmju un iemaņu apguvei.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI