DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Zilā Karoga saņemšanai izvirzītas 12 Latvijas peldvietas un viena jahtu osta

FOTO: Lita Krone, LETA

Katru gadu peldsezona tiek oficiāli atklāta maija mēnesī, kad Latvijas pludmalēs tiek pacelts Zilais Karogs - pasaulē populārākais un atzītākais tūrisma ekosertifikāts Zilais Karogs, kas Latvijā zināms gan iedzīvotāju, gan pašvaldību un vides institūciju vidū, kā būtisks atbalsts ilgtspējīga tūrisma veicināšanā. 

Tomēr gatavošanās peldsezonai sākas jau ziemā - lai iegūtu Zilo Karogu, ik gadus pretendentiem ir jānodrošina atbilstība stingriem programmas kritērijiem. To ieviešana nodrošina pilnvērtīgu metodoloģiju peldvietu un piekrastes apsaimniekošanai, kurā ir ņemti vērā vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības faktori, un pievērsta liela uzmanība vides kvalitātes uzturēšanai un bioloģiskās daudzveidības aizsargāšanai, tādējādi garantējot drošu atpūtu tīrā vidē. Iesaistoties kampaņā, pašvaldības apņemas  īstenot arī plašākas vides informācijas un izglītības iniciatīvas. Pieteikumi Zilā Karoga saņemšanai tiek vērtēti gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

Šogad tika saņemti 15 Zilā Karoga pieteikumi no Latvijas peldvietām un jahtu ostām, tostarp - pirmo reizi uz Zilo Karogu pretendējot Rīgas pilsētas Bābelītes ezera peldvietai. 

Zilā Karoga Nacionālā žūrija kandidātu vērtēšanu noslēdza 6. februārī un uz Starptautisko žūriju no Latvijas šogad izvirzītas 12 peldvietas un 1 jahtu osta:

  • Ventspils pilsētas pludmale

  • Liepājas Dienvidrietumu peldvieta

  • Liepājas Peldvieta pie Stadiona

  • Limbažu Lielezera peldvieta

  • Liepājas Beberliņu peldvieta

  • Rīgas Vecāķu peldvieta 

  • Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves peldvieta 

  • Daugavpils Stropu ezera peldvieta 

  • Daugavpils peldvieta Stropu Vilnis 

  • Saulkrastu Centra peldvieta 

  • Rīgas Vakarbuļļu peldvieta 

  • Rīgas Bābelīša ezera peldvieta 

  • LSEZ Liepaja Marina.

Savukārt 2 peldvietas atzītas par atbilstošām Nacionālajam peldvietu kvalitātes sertifikātam: 

  • Kuldīgas Mārtiņsalas peldvieta 

  • Tukuma novada Abragciema kempinga peldvieta.

Nacionālā peldvietu kvalitātes sertifikāta sistēma, kas nodrošina atbilstību 24 kritērijiem 4 kritēriju grupās (ūdens kvalitāte, vides informācija, vides pārvalde un apsaimniekošana, kā arī drošība un pakalpojumi) ir izveidota, sadarbojoties Zilā Karoga Nacionālās žūrijas institūcijām, ar mērķi veicināt ilgtspējīgu piekrastes apsaimniekošanu, kā arī popularizēt pašvaldību paveikto peldvietu apsaimniekošanā un atvieglotu arī turpmāku darbu kvalifikācijai arī uz Zilā Karoga godalgas iegūšanu.

Nacionālā peldvietu kvalitātes sertifikācijas iespējas šogad vēl nav noslēgušās - pašvaldības ar labiekārtotām un atbilstošām oficiālajām peldvietām var paspēt to iegūt, iesniedzot pieteikuma anketu līdz 2024. gada 15. aprīlim.

AIzvadītajā vasaras sezonā Zilā Karoga sertifikātus saņēma 11 peldvietas un viena jahtu osta, savukārt 2 Latvijas peldvietas saņēma Nacionālā peldvietu kvalitātes sertifikāta atzinības zīmi. Ar 2023. gada Zilā Karoga sertifikāta saņēmējiem var iepazīties šeit.

Ievērojot izstrādātos kritērijus, standartus un prasības, Zilā Karoga sertifikātu var iegūt peldvietas, jahtu ostas un tūrisma kuģu operatori. Peldvietām ir jāatbilst 33 kritērijiem, savukārt jahtu ostām - 38 kritērijiem. Zilā Karoga programmu Latvijā, sadarbībā ar VARAM, īsteno Vides izglītības fonds (VIF), kas ir dibināts ar mērķi veicināt ilgtspējīgu attīstību ar vides izglītības palīdzību. VIF pamatktivitātes ir saistītas ar pasaules vadošās vides izglītības organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) programmu īstenošanu Latvijā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI