DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Konferencē diskutēs par izglītības kvalitāti un atbilstību darba tirgus prasībām

Turības biznesa indeksa konferencē 14. februārī plkst. 12.45-13.45 Biznesa augstskolā Turība notiks nozaru ekspertu, izglītības politikas veidotāju un uzņēmēju paneļdiskusija par izglītības kvalitāti un atbilstību darba tirgus prasībām Latvijā, kas ir viens no valsts ekonomikas attīstības pamatnosacījumiem.

Diskusijā piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, Biznesa augstskolas Turība rektore Zane Driņķe, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un SIA “Baltic Logistic Solutions” vadītājs Latvijā Pēteris Krīvens.

“Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājības pamats ir ekonomikas un uzņēmējdarbības attīstība. Taču, lai izaugsme būtu ilgtspējīga, produktivitāte jāpaaugstina ne tikai uzņēmējdarbībā, bet arī izglītības sistēmā. Izglītības piedāvājumam jāatbilst darba tirgus aktuālajām prasībām un prognozei, jābūt nepārtrauktai un ciešai sadarbībai ar uzņēmējiem,” uzsver Biznesa augstskolas Turība rektore Zane Driņķe.

Konferenci un diskusiju var vērot klātienē Biznesa augstskolā Turība vai tiešsaistē augstskolas Facebook lapā, reģistrācija ir pagarināta līdz š.g. 8.februārim, aizpildot elektroniski pieteikumu. Dalība ir bez maksas.

Turības biznesa indeksa konferencē tiks prezentēti arī jaunākā Turības biznesa indeksa pētījuma rezultāti par to, kā 2023.gadā mainījies uzņēmēju noskaņojums un uzņēmējdarbības vides vērtējums Latvijā. Ar jaunāko Turības biznesa indeksu 2024 - pētījuma norisi, rezultātiem, secinājumiem, ietekmējošiem faktoriem - iepazīstinās Biznesa augstskolas Turība eksperti – rektore Zane Driņķe, Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Evija Kļave un Juridiskās fakultātes dekāns Ivo Krievs.

“Iepriekšējā Turības biznesa indeksa pētījuma rezultāti iezīmēja, ka uzņēmējdarbības “temperatūra” Latvijā ir uzlabojusies un kļuvusi nedaudz “siltāka”. Tas, protams, iepriecina, bet vai Latvija tik “mērenu” temperatūras kāpumu var atļauties? Kā būs mainījies uzņēmēju noskaņojums Latvijā, to redzēsim jaunākajā pētījumā. Taču vienlaikus jāapzinās, ka straujākai labklājības veicināšanai valstī ir nepieciešami daudz kardinālāki risinājumi – jo īpaši situācijā, kad iedzīvotāju skaits strauji turpina sarukt. Lēmumiem jābūt fokusētiem uz radošumu un prasmi dzīvot ārkārtīgi saimnieciski katru dienu. Latvijai šobrīd nav cita ceļa, kā radīt vidi, kurā mēs varam racionāli un efektīvi darboties, ” uzsver Biznesa augstskolas Turība rektore Zane Driņķe.

Konferences atklāšanā finanšu ministrs Arvils Ašeradens uzstāsies ar redzējumu par ekonomiskās izaugsmes atbalstam pielāgotu politiku un ekonomikas ministrs Viktors Valainis runās par ekonomikas attīstības izaicinājumiem un rīcības plānu 2024. gadā.

Šobrīd viens no galvenajiem uzņēmēju izaicinājumiem Latvijā ir atbilstoša darbaspēka pieejamība gan darbaspēka novecošanās, gan nepietiekamās kvalifikācijas dēļ. Tas savukārt liek būtiskus šķēršļus tam, lai veiksmīgi attīstītos uzņēmējdarbība un straujāk tiktu piesaistītas ārvalstu investīcijas Latvijā. Kvalificētu darbinieku trūkums jau ir realitāte un risinājumus jāmeklē nekavējoties.

Lai piesaistītu augsti kvalificētu un profesionāli sagatavotu darbaspēku, kādus ilgtermiņa un īstermiņa risinājumus, saredz politikas veidotāji, darba devēji un izglītības jomas eksperti? Kā šajā situācijā var palīdzēt ārvalstu studenti, kas studē Latvijas augstskolās, vai kā veicināt pašu tautiešu reemigrāciju, lai nodrošinātu Latvijas uzņēmumu izaugsmi un eksportspēju? Uz šiem jautājumiem atbildes meklēs konferencē otras paneļdiskusijas dalībnieki.

Paneļdiskusijā “Darbaspēka pieejamība un piesaistes risinājumi” piedalīsies finanšu ministrs Arvils Ašeradens, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite, Turības valdes priekšsēdētājs un Augstākās izglītības eksporta apvienības vadītājs Imants Bergs, kā arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas valdes loceklis Ēriks Lingebērziņš.

Biznesa augstskola Turība sadarbībā ar pētījumu centru SKDS jau sesto gadu veic uzņēmēju aptauju Latvijā. Turības biznesa indekss ir indikators, kas raksturo 750 dažādu nozaru, lielumu, reģionu, vietējā un ārvalstu kapitāla uzņēmumu vadītāju un uzņēmēju viedokli par uzņēmējdarbības vidi Latvijā un dažādiem to ietekmējošiem faktoriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI