DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. februārī, 2024
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Daugavpils skolēniem pieejamas plašas karjeras izglītības iespējas

Nozīmīgu atbalstu nākotnes profesijas izvēlē Daugavpils vispārizglītojošo iestāžu audzēkņiem sniedz karjeras konsultanti. Sadarbībā par Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi, uzņēmējiem, valsts un nevalstiskā sektora organizācijām, izglītības iestādēm pilsētā regulāri norisinās dažādi pasākumi, kuros jaunieši var uzzināt par tālākizglītības iespējām, iepazīt daudzveidīgo profesiju pasauli, kā arī pilnveidot savas prasmes un iemaņas. Plašāk par karjeras konsultanta darbu un karjeras izglītību pastāstīja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes izglītības metodiķe karjeras izglītības jautājumos  Santa Čeirāne.

Karjeras izglītība

 “Karjeras izglītības procesa ietvaros skolēniem ir iespēja saņemt zināšanas un veidot savu izpratni par darba pasauli, tās saikni ar izglītību, par karjeras plānošanu un tālākizglītības iespējām. Izglītības pārvaldei ir (Daugavpils pilsētas vispārējās izglītības iestāžu attīstības stratēģija 2018. – 2025. gadam) sava attīstības stratēģija, kurā iekļauti arī karjeras jautājumi. Katrā vispārējās izglītības iestādē ir arī Karjeras programma. Sadarbojoties ar izglītības iestādēm, pedagogiem-karjeras konsultantiem, skolēniem un viņu vecākiem, kā arī darba devējiem nodrošina, karjeras izglītības programmu īstenošanu atbilstoši skolēnu vecumposmiem.

Esmu arī pedagogu-karjeras konsultantu metodiskās apvienības vadītāja. Tas nozīmē, ka es esmu palīgs Daugavpils izglītības iestāžu karjeras konsultantiem, kurš, palīdz ar metodisko procesu, organizēju tikšanās, ekskursijas, kvalifikācijas pilnveides seminārus, kur apgūstam dažādas jaunas metodes, organizējam dažādus karjeras pasākumus pilsētas mērogā un piedalāmies valsts mēroga aktivitātēs,” stāsta Santa Čeirāne.

Karjeras konsultanta loma izglītības procesā

“Pēc skolas absolvēšanas mums visiem ir jādodas lielajā dzīvē,” norāda Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes metodiķe karjeras izglītības jautājumos Santa Čeirāne, “tieši karjeras konsultants izglītības iestādē ir tas cilvēks, kurš palīdz skolēnam saprast savas stiprās puses, talantus un intereses, piedāvājot izglītojošus materiālus, ekskursijas un pasākumus, lai skolēns vieglāk varētu izvēlēties savu nākotnes ceļu. Karjeras konsultanta darba pamatā ir izglītošana, informēšana un konsultēšana. Darbs ir vērsts uz skolēniem, lai tie saprastu, kas viņiem patīk, kādas ir viņu spējas un, kā attīstīt savu karjeras izglītības ceļu. Karjeras konsultanti ir pieejami katrā skolā.”

Visa mācību gada laikā karjeras konsultants tiekas ar skolēniem, sniedz dažādus atbalsta pasākumus – individuālās konsultācijas,  tikšanās, izstāžu un dažādu pasākumu apmeklējumus,  organizē skolēnu tikšanās ar skolas absolventiem, lai tie skolēni, kuri vēl 8. vai 9. klasē vēl nav izlēmuši, ko darīt nākotnē, varētu atrast sev saistošo izglītības programmu un profesiju.

Pirmais “Profesiju gadatirgus” Daugavpilī

11. janvārī aizvadīts pirmais “Profesiju gadatirgus” pilsētas vispārējo un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem. Tajā piedalījās 17 darba devēji – valsts un pašvaldību iestādes, pārtikas rūpniecības, metālapstrādes, mežsaimniecības, nekustamo īpašumu, ēdināšanas un tūrisma uzņēmēji.

“Protams, profesiju gadatirgus nav nekas jauns, bet Daugavpilī šāda formāta pasākumu mēs organizējām pirmo reizi. Mēs iedvesmojāmies no Nodarbinātības valsts aģentūras rīkotā Vakanču gadatirgus. Secinājām, ka ar darba devējiem var runāt ne tikai par aktuālajām vakancēm, bet arī par to, kādus darbiniekus viņi sagaida. Izvērtējot jauniešu interesi un uzņēmēju atsaucību, sapratām, ka varam aicināt vēl vairāk dalībniekus, arī citu jomu pārstāvjus. Arī paši darba devēji bija apmierināti ar dalību, jo tā deva iespēju arī viņiem ieraudzīt, cik dažādi un daudzpusīgi ir mūsu jaunieši. Bija arī vairāki uzņēmumi, kuri “Profesiju gadatirgū” piedāvāja jauniešiem gūt pirmo darba pieredzi, strādājot vasaras brīvlaikā. Jāsaka, ka profesiju gadatirgus palīdzēja jauniešiem veidot dialogu ar darba devējiem un gūt izpratni par darba pasaules dažādību un iespējām,” ar atziņām par aizvadīto pasākumu dalās Santa Čeirāne.

Reģionālais SMU gadatirgus “Cits Bazārs” jau 10. februārī

Jau sestdien, 10. februārī, no plkst. 10.00 līdz 16.00 t/c “Ditton” norisināsies reģionālais skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) gadatirgus “Cits bazārs”, ko Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde rīko sadarbībā ar biznesa izglītības biedrību “Junior Achievement Latvia”, Latgales uzņēmējdarbības centru un t/c “Ditton”.  Tajā piedalīsies SMU no Daugavpils un Latgales reģiona izglītības iestādēm un prezentēs žūrijai un apmeklētājiem pašu ražotus veselīgus našķus, apģērbu, aksesuārus, produktus skaistumam, veselībai un labsajūtai, dažādus pakalpojumus, inovatīvus risinājumus un citus oriģinālus produktus. Plānots, ka pasākumā piedalīsies apmēram 60 skolēnu mācību uzņēmumi, kurus dažādās nominācijās vērtēs uzņēmējdarbības un finanšu nozares eksperti.

4. aprīlis – “Ēnu diena”

4. aprīlī visā Latvijā norisināsies “Ēnu diena”, kuras laikā skolēniem būs iespēja apmeklēt kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vērot interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. “Ēnu diena” ir viena no biedrību “Junior Achievement Latvia” karjeras izglītības programmām.

 “Iepriekšējos gados “Ēnu diena” notika februārī, bet pēc Covid-19 pandēmijas tā tiek organizēta aprīlī. Skolēniem tā ir lieliska iespēja ieraudzīt darba ikdienu un vidi strādājot konkrētajā profesijā. Parasti daļa Daugavpils skolēnu šajā dienā izvēlas ēnot kādas profesijas pārstāvi Rīgā, bet daļa izvēlas darba devējus Daugavpilī. Liela interese vienmēr ir par veselības aprūpes jomas profesijām, pašvaldības darbu, mēra darba ikdienu,” atklāj S. Čeirāne.

Darba devēji jau var pieteikt savas vakances portālā www.enudiena.lv. 1. martā sāksies skolēnu pieteikšanās pirmā kārta. Kopumā skolēnu pieteikšanās dalībai “Ēnu dienā” norisināsies trīs kārtās. Savukārt 4. aprīlī skolēni dosies iepazīt sava izvēlētā profesijas pārstāvja darba ikdienu klātienē.

Izglītības iespējas un prasmes

“Martā mēs esam ieplānojuši arī izglītības izstādi,” par karjeras izglītības pasākumiem stāsta Santa Čeirāne, “protams, arī Rīgā ik gadu notiek izglītības izstāde, bet to var apmeklēt tikai neliela daļa skolēnu. Tāpēc mēs paši martā plānojam organizēt izglītības izstādi Daugavpilī. Piedalīties tajā mēs aicināsim profesionālās un augstākās izglītības iestādes atbilstoši skolēnu interesēm no visas Latvijas.”

Maijā Daugavpils izglītības iestādēs plānotas arī atvērto durvju dienas. Tā būs lieliska iespēja uzzināt vairāk par vispārējās vidējās un profesionālās izglītības iespējām Daugavpilī pamatskolas vecāko klašu skolēniem.

Savukārt no 8. līdz 11. maijam Rīgā notiks nacionālais jauno profesionāļu meistarības konkurss “SkillsLatvia 2024”. Konkurss pulcēs vairāk nekā 110 dalībniekus no Latvijas, tostarp arī Daugavpils profesionālās izglītības iestādēm. Jaunie profesionāļi divu dienu laikā demonstrēs savas prasmes nozaru ekspertu veidotos darba uzdevumos 20 prasmju konkursos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI