DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM rosina piešķirt finanšu stabilizācijas aizdevumu Rēzeknes pašvaldībai

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu par Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības finanšu situāciju un valsts budžeta aizdevumu finanšu situācijas stabilizācijai, vienlaikus rosinot pašvaldības saistību izpildei piešķirt aizdevumu līdz 5 miljoniem. Ministrijas ieskatā pašvaldības dome, neparedzot 2023. gada budžetā finansējumu un uzņemoties saistības bez seguma, ir radījusi apdraudējumu pašvaldības maksātspējai – pildīt uzņemtās saistības un nodrošināt pašvaldības autonomo funkciju izpildi. Ņemot vērā konstatētos finanšu vadības pārkāpumus un bezatbildīgo pašvaldības amatpersonu rīcību, tā ir jānovērš esošajiem domes deputātiem.

Veicot pašvaldību finansiālās darbības analīzi un pamatojoties uz pašvaldību Valsts kasē iesniegtajiem pārskatiem, FM konstatēja, ka Rēzeknes pašvaldībai pēc 2023. gada budžeta apstiprināšanas, ir visaugstākais uzņemto aizņēmumu un galvojumu  saistību apmērs ilgtermiņā. FM ir veikusi padziļinātu pašvaldības finanšu situācijas analīzi un vairakkārt tikusies ar tās pārstāvjiem, lai pārrunātu finanšu situāciju.

Valsts kontrole ir uzsvērusi, ka arī tā nav spējusi iegūt pārliecinošu un ticamu informāciju par Rēzeknes pašvaldības 2023. gada finanšu līdzekļu iztrūkumu. Valsts kontrole revīzijā ir konstatējusi vairāku normatīvo aktu pārkāpumus, tostarp būtiskus trūkumus budžeta izpildes un kontroles procesā, necaurskatāmu un sadrumstalotu budžeta vadību, kā arī trūkumus investīciju projektu vadībā. Turklāt siltumenerģijas tarifi pašvaldībā pārskatīti tikai pēc valsts atbalsta pasākumu beigām.

Lai no pašvaldības rīcības neciestu iedzīvotāji un tā spētu nodrošināt likumā noteikto pašvaldību pastāvīgo funkciju izpildi, atjaunojot finanšu stabilitāti ilgtermiņā, FM ziņojumā tiek rosināts piešķirt pašvaldībai aizdevumu līdz 5 miljoniem eiro uzņemto saistību izpildei. Piedāvātais risinājums paredz stingrus nosacījumus valsts budžeta atbalsta (aizdevuma) piešķiršanai, domes atbildību un atbildīgo ministriju uzraudzību. Ja pašvaldība nesadarbosies un nebūs progresa finanšu situācijas stabilizēšanā vai līdz 2024. gada 21. februārim domē nebūs pieņemts sabalansēts 2024. gada budžets, FM informēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju ar lūgumu izvērtēt pašvaldības domes atbildību.

Pašvaldību finanšu stabilizācijas pieteikumu izskatīšanas un finanšu stabilizācijas projektu saskaņošanas pastāvīgā komisija klātienē ir uzklausījusi Rēzeknes pašvaldības vadības un speciālistu sniegto informāciju un vairākkārt ir norādījusi, ka ir svarīgi nodrošināt patiesu un skaidru informāciju par tās finanšu situāciju. Tāpat komisija vērsusi uzmanību, ka pašvaldība esošajā finanšu situācijā nevar plānot jaunus investīciju projektus.

Likumā par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam Ministru kabinetam ir noteiktas tiesības lemt par nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem, tajā skaitā par nepieciešamo valsts budžeta aizdevumu uzņemto saistību izpildei šā likuma noteiktā pašvaldību aizņēmumu kopējā palielinājuma ietvaros.

Informatīvais ziņojums skatāms Tiesību aktu projektu portālā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI