DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

 LBAS pauž bažas par apvienošanās brīvības ierobežojuma samērīgumu

Rīt, 23. janvārī, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā tiks skatīti grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā. LBAS pauž bažas, ka šie grozījumi varētu liegt biedrībām paust tādu viedokli vai veikt tādas darbības, kas var tikt kvalificētas kā vērstas pret citu valstu neatkarību, teritoriālo nedalāmību un suverenitāti un apšaubīt to lojalitāti. 

LBAS aicina likumdevēju aizsargāt biedrību, tostarp arodbiedrību, Satversmē garantētu vārda brīvību demokrātiskajā sabiedrībā. 

Starptautiskā politika ir “dzīvs mehānisms”. Dažādos pasaules kontinentos diemžēl notiek starpvalstu un valsts iekšējie konflikti. Virknē gadījumos starptautiskās kopienas viedoklis par šiem ārējiem un iekšējiem konfliktiem nav viennozīmīgs. Latvijas arodbiedrības ir daļa no visas pasaules arodbiedrību tīkla un Starptautiskās Arodbiedrību konfederācijas (ITUC) dalīborganizācija. LBAS ikdienā seko līdzi dažādās pasaules valstīs notiekošajiem procesiem un diskutē par tiem ar dažādu valstu arodbiedrībām, citu starpā bieži diskutējot par politisku atbalstu citu valstu arodbiedrībām, kuras kritizē savas valdības un iestājas par cilvēktiesībām un darbinieku tiesībām. 

Lojalitātes pienākums nedrīkst tikt attiecināts uz jebkuru citu valsti un lojalitāte nedrīkst tikt attiecināta uz aizliegumu paust brīvu viedokli par valsts iestāžu darbību un/vai netaisnīgu, nekvalitatīvu likumu esamību, uz dalību apmācību pasākumos, forumos un diskusijās, iestājoties par demokrātiskajām vērtībām, apmainoties ar labo praksi. Lojalitāte var tikt attiecināta tikai pret Latvijas Republikas pamatlikumu - Satversmi - un tālāka interpretācija nav pieļaujama. Pretējā gadījumā tas var novest pie mēģinājuma politiski ietekmēt jebkuras organizācijas neatkarību un leģitīmu darbību. 

LBAS pievērš uzmanību, ka vārda brīvība un apvienošanās brīvība ir nedalāmi saistītas. Tās ir būtiskas cilvēktiesības un demokrātiskas sabiedrības brieduma indikators. Arodbiedrību darbā jābūt iespējai paust kritiku par valsts iestāžu ierosinātajām reformām un politikām, izgaismot pretlikumīgas darbības no valsts varas puses un iestāties pret netaisnīgumu, arī tad, ja to veic demokrātiskas valsts leģitīmas valsts iestādes. Bez iespējas brīvi paust un apmainīties ar viedokļiem, censties pārliecināt vienam otru demokrātiska sabiedrība pārtop par autoritāru vai totalitāru sabiedrību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI