DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

KP atļauj ViGoBaltics Upstream B.V. pārņemt Reneron AB

Konkurences padome pieņēma lēmumu atļaut ViGo Baltics Upstream B.V. iegūt izšķirošu ietekmi pār Lietuvā reģistrētu atjaunojamās elektroenerģijas un siltuma ražotāju Reneron AB. KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

ViGo Baltics Upstream B.V. ietilpst Vitol Holding II S.A. (Vitol) globālajā grupā. Vitol grupa koncentrējas uz jēlnaftas, naftas produktu, sašķidrinātās dabas gāzes un ogļu tirdzniecību, transportēšanu un uzglabāšanu globālā mērogā. Grupas pamatdarbību papildina naftas ieguves izpēte un ieguve, kā arī elektroenerģijas ražošana un enerģijas tirdzniecība otrreizējā tirgū, kas šobrīd Latvijā nav aktīva. Vitol grupa izplata enerģiju visā pasaulē un iegūst to no ražotājiem, pārstrādātājiem un starpniekiem, kā arī kā tirgotāji piegādā to naftas pārstrādes rūpnīcām, komunālajiem uzņēmumiem, aviokompānijām, vairumtirgotājiem, mazumtirdzniecības izplatīšanas tīkliem un citiem tirgotājiem. Latvijā darbojas Vitol grupā ietilpstošas sabiedrības - SIA “Vitol Baltics”, SIA “LSC”, SIA “Vitol Terminal Latvia” u.c., kuru darbība saistīta ar degvielas, rūdas, metāla un rūpniecisko vielu vairumtirdzniecību, ķīmisko un gāzvedējkuģu kravu pārvadājumu pakalpojumiem un naftas un naftas produktu termināļu pakalpojumu sniegšanu.

Savukārt Reneron AB ir Lietuvas holdinga kompānija, kuras meitas sabiedrību darbības saistītas ar atjaunojamās enerģijas jomu, ilgtspējīgā veidā apstrādājot organiskos (bioloģiskos) atkritumus un pārvēršot tos par atjaunojamo enerģiju un organisko (bioloģisko) mēslojumu. Latvijā, Reneron AB darbība saistīta ar divām koģenerācijas stacijām, Tukumā un Aizkrauklē, kurās pamatā tiek ražota atjaunojamā elektroenerģija un nelielos daudzumos arī siltums.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajos tirgos Latvijā, tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Tādējādi Konkurences padome nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu. Plašāka informācija par apvienošanās kontroli Latvijā pieejama Konkurences padomes tīmekļvietnes sadaļā “Tirgus dalībnieku apvienošanās”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI