DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Atbalstīts valsts budžeta līdzfinansējums Rail Baltica projekta īstenošanai Latvijā

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

Valdība, otrdien, 16. janvārī, iepazinās ar Satiksmes ministrijas (SM) informatīvo ziņojumu "Par Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta devītā projektu uzsaukuma finansējumu Rail Baltica projektam”.  

Šī gada oktobrī parakstīts finansēšanas līgums ar Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūru (CINEA) par papildu atbalstu 298 miljonus eiro apmērā no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) Rail Baltica projekta aktivitāšu īstenošanai Latvijā.

Finansējums tiks izmantots Rail Baltica Rīgas Centrālajā dzelzceļa mezgla būvdarbu 4. fāzei, kā arī Rail Baltica stacijas un saistītās infrastruktūras pie lidostas “Rīga” būvdarbu 3. un 4. fāzei. Tāpat finansējums paredzēts posma Imanta-Lietuvas robeža būvdarbu 2. fāzei, Iecavas infrastruktūras apkopes punkta pielāgošanai būvniecības loģistikas centram un nekustamo īpašumu atsavināšanas procesa turpināšanai.

Lai ieviestu plānotās Latvijas aktivitātes pilnā apmērā un plānotajā laika grafikā, nepieciešams nodrošināt valsts budžeta līdzfinansējumu 79,6 miljonu eiro apmērā finansēšanas līgumos piešķirtajai ārvalstu finanšu palīdzībai. Papildus nepieciešams valsts budžeta priekšfinansējums, kas tiks atgriezts valsts budžetā pēc finansējuma saņemšanas no CINEA.

Finansēšanas līguma saistību izpildei, Satiksmes ministrija iesniegs Finanšu ministrijā pieprasījumu valsts budžeta līdzekļu pārdalei nepieciešamā valsts budžeta līdzfinansējuma nodrošināšanai.

Papildu informācija:

Ar Eiropas Savienības atbalstu attīstām ilgtspējīgu mobilitāti Latvijā, tostarp kopš 2015. gada īstenojam Rail Baltica projektu ar Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) finansējumu.

Latvijai piedaloties Eiropas Komisijas izsludinātajos projektu iesniegumu konkursos par finanšu palīdzības piešķiršanu no EISI, t.sk. no Militārās mobilitātes aploksnes, līdz 2023. gadam parakstīti kopskaitā 10 finansēšanas līgumi un nodrošināts finansējums aptuveni 916 miljonu eiro apmērā. Piešķirtie ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi ir nozīmīgs ieguvums projektam, ko nodrošina Latvijas divdesmit gadu dalība Eiropas Savienībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI