DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministra ikgadējais ārpolitikas ziņojums iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā

2023. gada 27. decembrī ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš izskatīšanai Ministru kabinetā iesniedza “Ārlietu ministra ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos” (turpmāk – Ārpolitikas ziņojums).

“Runājot par Latvijas izaicinājumiem ārpolitikā nākamajā un turpmākajos gados, mums ar vēsu prātu jāapzinās – Eiropā ir atgriezies karš, un ģeopolitiskā situācija pasaulē ir kļuvusi daudz sarežģītāka. Mūsu primārais uzdevums ir Latvijas valstiskās neatkarības un suverenitātes nodrošināšana. Tā īstenošanai mums ir jāstiprina sava drošība, jāturpina sniegt visa veida atbalsts Ukrainai, kopā ar sabiedrotajiem un partneriem jāstrādā, lai ilgtermiņā iegrožotu Krievijas imperiālistiskās ambīcijas,” uzsver K. Kariņš.

Ziņojumā izvērtētas pašreizējās starptautiskās situācijas attīstības tendences un problemātika, aplūkots Latvijas paveiktais ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos 2023. gadā, kā arī definētas Latvijas ārpolitikas prioritātes 2024. gadam. Paredzēts, ka Ministru kabinets ar Ārpolitikas ziņojumu iepazīsies 9. janvārī plānotajā valdības sēdē.

Lai īstenotu Latvijas ārpolitikas virsmērķi – demokrātiskas valsts neatkarību, ilgtspējīgu drošību un sabiedrības labklājību – pieaugošās starptautiskās nestabilitātes apstākļos par svarīgāko uzdevumu ir izvirzīta drošība.

Ziņojums iezīmē trīs galvenos Latvijas ārpolitikas virzienus 2024. gadā: Latvijas drošības un noteikumos balstītās starptautiskās kārtības stiprināšana; ekonomiskās izaugsmes, noturības veicināšana un ES konkurētspējas un globālās ietekmes palielināšana; Latvijas valstspiederīgo interešu aizsardzība, sabiedrības iesaiste ārpolitikas īstenošanā un diasporas potenciāla efektīvāka izmantošana.

Ārpolitikas ziņojuma sagatavošanas laikā ārlietu ministrs tikās ar ārpolitikas ekspertiem, pētniekiem, jauniešu organizāciju, nevalstiskā sektora, kā arī uzņēmējdarbības nozaru pārstāvjiem un uzklausīja sabiedrības pārstāvju viedokli un ieteikumus par paveikto un darāmo ārpolitikā. Tāpat K. Kariņš ar ziņojumu iepazīstināja un uzklausīja Saeimas deputātu ierosinājumus Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē.

Ārlietu ministra ikgadējais ārpolitikas ziņojums sagatavots saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 118. pantu, kurš nosaka, ka ziņojums iesniedzams Saeimā līdz 16. janvārim un tiek izskatīts Latvijas Republikas starptautiskās (de iure) atzīšanas dienai tuvākajā Saeimas sēdē. Pirms ziņojuma iesniegšanas Saeimā ar tā saturu tiek iepazīstināts Ministru kabinets.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI