DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM rada priekšnosacījumus kristāliskā pamatklintāja iežu izpētei nākotnē

Šodien, 19.decembrī, Ministru kabinets apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta 2012. gada 21. augusta noteikumos “Derīgo izrakteņu ieguves kārtība”. Apstiprinātie grozījumi nosaka prasības kristāliskā pamatklintāja iežu izpētei.

Grozījumi paredz nosacījumus un prasības kristāliskā pamatklintāja ģeoloģiskās izpētes veikšanai un arī prasības informācijas sniegšanai par valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalā veiktu ģeoloģisko izpēti.

Būtiski ir apzināt un izprast valstī esošos resursus un dabas dotās bagātības. Mērķtiecīga informācijas iegūšana par zemes dzīļu īpašībām var veicināt ne vien mūsu izpratni, bet arī valsts ekonomisko potenciālu, plānojot un nodrošinot zemes dzīļu racionālu, ilgtspējīgu un kompleksu izmantošanu. Sākot no aptuveni 1km dziļuma Kurzemē un dziļāk citviet Latvijas teritorijā ieguļ kristāliskais pamatklintājs, no kura  nākotnē varētu iegūt vērtīgu metālu rūdas. No šīm rūdām iegūstamie metāli Eiropas Savienībā atzīti par kritiskajām izejvielām (piemēram, platīns, titāns, hroms, kobalts u.c.). Lai nākotnē varētu plānot iespējamo ieguvi, pirmais solis ir kristāliskā pamatklintāja iežu izpēte, lai noskaidrotu, kāda veida rūdas un kādā apjomā Latvijā sastopamas.

Iespējams nākotnē būs nepieciešams  jaunu valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalu noteikšana, piemēram, gadījumā, ja Latvijā tiks plānota kristāliskā pamatklintāja iežu izpēte. Šāda veida izpēte, ieskaitot pirmsizpētes pētījumus un dokumentācijas sagatavošanu, kā arī pēcizpētes datu apstrādi un analīzi aizņem vairākus gadus. Tieši tādēļ ir būtiski jau šobrīd sagatavot pamatu, lai valstī nākotnē būtu tāda iespēja. Apstiprinātie grozījumi ir sākums tālākam apjomīgam darbam. Nākamie soļi pēc noteikumu projekta izstrādes būs pilnveidot tiesību aktu prasības, lai Latvijā varētu tikt veikta kristāliskā pamatklintāja iežu ieguve, kas iekļauj prasību noteikšanu attiecībā uz iegūto kristāliskā pamatklintāja iežu uzskaiti, atlīdzībām, kādas saņems zemes īpašnieki par to īpašumā iegūtiem kristāliskā pamatklintāja iežiem, dabas resursu nodokļa noteikšanu, iesniedzamo ģeoloģisko informāciju.

Tāpat tiek noteikta kārtība, kādā zemes īpašnieks tiek informēts par ģeoloģiskās izpētes vai derīgo izrakteņu meklēšanas rezultātiem valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalā.  Noteikts, ka 60 dienu laikā pēc ģeoloģiskās izpētes vai derīgo izrakteņu meklēšanas pabeigšanas valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalā zemes dzīļu izmantotājs nosūta zemes īpašniekam paziņojumu par ģeoloģiskās izpētes vai derīgo izrakteņu meklēšanas rezultātiem. Paziņojumā iekļauj informāciju par izpētes veicēju, rezultātiem, izmantotajām metodēm, izpētes dziļumu, platību un konstatētajiem derīgajiem izrakteņiem, to koncentrāciju un potenciālajiem apjomiem.

Papildus šie grozījumi paredz atvieglot derīgo izrakteņu ieguves datu apkopošanu un uzturēšanu, paredzot iesniegšanu vienotā, strukturētā veidā elektroniski. Apstiprinātie grozījumi nosaka arī kritērijus attiecībā uz derīgo izrakteņu ieguves vietu rekultivāciju un konservāciju un informācijas aprites kārtību derīgo izrakteņu ieguves atzīšanai par pabeigtu, vienlaikus nosakot kārtību, kādā VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" saņem informāciju par veiktu konservāciju vai rekultivāciju. Ar šiem grozījumiem ir ieviesti vairāki Valsts kontroles atbilstības/lietderības revīzijas Nr. 2.4.1-15/2021 “Vai Latvijā tiek nodrošināta ilgtspējīga derīgo izrakteņu pārvaldība?” ieteikumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI