DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Aicina apgūt izglītības programmu un kļūt par naudas pratējiem

Lai uzlabotu iedzīvotāju finanšu pratību visā Latvijā, sākta izglītības programma "Kļūsti par naudas pratēju!", kuru izstrādājusi Latvijas Banka sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" projektu "Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā". 22 Latvijas pašvaldībās iedzīvotājiem jau tagad ir iespēja apgūt pirmo programmas moduli "Manu personīgo finanšu plānošana".

Izglītības programma "Kļūsti par naudas pratēju!" piedāvās trīs mācību moduļus, kuri pakāpeniski tiks izstrādāti un īstenoti dažādos Latvijas reģionos. Pirmais un jau izstrādātais programmas modulis "Manu personīgo finanšu plānošana" ietver sešas dažādas tēmas, proti, "Mans budžets", "Ienākumi un izdevumi, kā tos pārvaldīt ikdienā", "Uzkrājumi un to veidi", "Mans "drošības spilvens"", "Mana pensija" un "Apdrošināšana". Tuvākajā nākotnē tiks izstrādāti moduļi "Finanšu drošība" un "Ikdienas finanšu pakalpojumi".

Programmas mērķauditorija ir dažādu vecuma grupu vietējie reģionu iedzīvotāji, kuriem ir vēlme uzlabot prasmi rīkoties ar naudu. Latvijas Banka izstrādājusi moduļa metodiskos un mācību materiālus, praktiskos uzdevumus un papildu mācību materiālus digitālā formātā.

Latvijas Bankas finanšu pratības eksperte, programmas konsultante Aiga Rullere: "Mācīties nekad nav par vēlu, īpaši, ja tas palīdz uzlabot savu un savas ģimenes rocību. Šī programma sniedz šādu iespēju, ļaujot celt sabiedrības finanšu pratības līmeni, kas pašlaik Latvijā vērtējama kā viduvēja. Programmas pirmais modulis aptver būtiskākās ikdienas finanšu plānošanas tēmas un ļauj ikvienam atrast un sakārtot sev noderīgas lietas, lai ikdienā prasmīgāk pārvaldītu savu naudu. Esam pateicīgi tām pašvaldībām, kuras jau aktīvi iesaistījušās šīs programmas īstenošanā, un aicinām pievienoties arī citas. Mūsu mērķis ir gudrāka un pārtikušāka sabiedrība!"

Ar projekta "Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā" atbalstu aktivitāte tika sākta 2023. gada oktobrī, un paredzams, ka tā turpināsies vēl vismaz divus gadus – līdz 2025. gada nogalei. Mācības notiek nelielās grupās (no 8 līdz 15 iedzīvotājiem).

Pieteikšanās modulim notiek ar katras pašvaldības izglītības jomas reģionālā koordinatora starpniecību. Pašvaldības, kurām ir interese iesaistīties šajā programmā, aicinātas sazināties ar reģiona pieaugušo izglītības koordinatoriem. Plašāku informāciju par IZM īstenotajām mūžizglītības programmām sk. IZM tīmekļvietnē muzizglitiba.gov.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI