DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Klimata un enerģētikas ministrija kļūst par Eiropas Savienības fondu atbildīgo iestādi 

Ņemot vērā pieņemto grozījumu Eiropas Savienības fondu 2021. – 2027. gada plānošanas perioda vadības likumā, turpmāk Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) pārraudzīs divas Eiropas Savienības (ES) atbalsta programmas ar iespēju īstenot vairākas aktivitātes, piemēram, paaugstināt energoefektivitāti siltumapgādē (lokālajā, individuālajā, centralizētajā), centralizētajā siltumapgādē izmantot atjaunīgo energoresursu (tai skaitā ne-emisiju tehnoloģiju) izmantošanu u.c., kuru mērķis ir samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas.  

Š.g. 8. decembrī tika izsludināts grozījums Eiropas Savienības fondu 2021. – 2027. gada plānošanas perioda vadības likumā, iekļaujot KEM kā vienu no atbildīgajām iestādēm esošajā ES fondu plānošanas periodā. ES fondu 2021. – 2027. gada plānošanas periodā KEM īstenos divas atbalsta programmas:  
  1. Atjaunojamo energoresursu izmantošana un energoefektivitātes paaugstināšana lokālajā un individuālajā siltumapgādē un aukstumapgādē. Kopējais finansējums 56 550 000 eiro; 

  2. Atjaunojamo energoresursu enerģijas veicināšana – biometāns. Kopējais finansējums 21 750 000 eiro. 

Atbalsta programmas Atjaunojamo energoresursu izmantošana un energoefektivitātes paaugstināšana lokālajā un individuālajā siltumapgādē un aukstumapgādē ietvaros tiks atbalstīti pasākumi, kas attieksies uz energoefektivitātes paaugstināšanu siltumapgādē (centralizētajā, lokālajā un individuālajā) un aukstumapgādē, iespēju robežās ievērojot aprites ekonomikas principus. Vienlaikus programmas ietvaros līdzfinansējumu varēs saņemt atjaunīgo energoresursu (tajā skaitā ne-emisiju tehnoloģiju) izmantošanai centralizētajā siltumapgādē, kā arī siltumenerģijas pārvades tīklu energoefektivitātes paaugstināšanai.  

Savukārt atbalsta programmā Atjaunojamo energoresursu enerģijas veicināšanu biometāns starp atbalstāmajām darbībām būs biogāzes attīrīšanas iekārtu uzstādīšana, lai aktivizētu biogāzes pārveidi par biometānu, lai mazinātu fosilo energoresursu izmantošanu. Vienlaikus programmas ietvaros varēs īstenot biometāna transportēšanai vai uzpildei nepieciešamās infrastruktūras izveidi, t.sk., izveidojot pieslēgumus pie gāzes pārvades vai sadales tīkliem. 

Par katru no minētajām atbalsta programmām KEM gatavos attiecīgos Ministru kabineta  noteikumus, kuros jau detalizēti tiks atrunāti nosacījumi līdzfinansējuma saņemšanai, kā arī pretendentu saņēmu loks, prasības u.c.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI