DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Kopīgā paziņojumā Latvija stingri nosoda ļaunprātīgas kiberaktivitātes pret demokrātiskām institūcijām un vēlēšanām

Šodien, 2023. gada 7. decembrī, Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels Eiropas Savienības dalībvalstu vārdā publicēja paziņojumu par demokrātisko procesu aizsardzību pret ļaunprātīgām kiberaktivitātēm.

Eiropas Savienība, tostarp Latvija, pauž solidaritāti Apvienotajai Karalistei un citiem partneriem un uzsver savu apņemšanos reaģēt uz kiberuzbrukumiem.

Augstā pārstāvja paziņojums Eiropas Savienības vārdā par demokrātisko procesu aizsardzību pret ļaunprātīgām kiberaktivitātēm

Neoficiāls tulkojums

Eiropas Savienība un tās dalībvalstis stingri nosoda ļaunprātīgas kiberaktivitātes vērstas pret demokrātiskām institūcijām un vēlēšanu procesiem. Mēs cieši sekojam jebkuriem kiberuzbrukumu mēģinājumiem, kas īstenoti pret mūsu demokrātiskajiem procesiem, īpaši gaidāmo vēlēšanu Eiropā kontekstā. Pasaulē pieaugot centieniem ietekmēt demokrātiju, mēs turpinām sniegt palīdzību un sadarboties ar partneriem pret šiem pastāvīgajiem kiberdraudiem. Ņemot šo vērā, Eiropas Savienība un tās dalībvalstis pievienojas Apvienotās Karalistes un citu partneru nopietnajām bažām, kas paustas viņu 7. decembra deklarācijās, un pauž pilnīgu solidaritāti. Darbības, kas apdraud mūsu integritāti un drošību, demokrātiskās vērtības un principus un demokrātijas pamatus, nav pieņemamas.

Šādas aktivitātes ir pretrunā valstu atbildīgai uzvedībai kibertelpā, ko atbalstījušas visas ANO dalībvalstis. Mēs turpinām iestāties par rūpības pienākumu un valstu atbildīgu uzvedību kibertelpā un aicinām visas valstis ievērot šīs normas un principus.

Mēs jau iepriekš esam vērsuši uzmanību uz šādām darbībām. Piemēram, 2020. gadā mēs noteicām sankcijas pret tiem, kas bija atbildīgi par Bundestāga datorsistēmu uzlaušanu. 2021. gadā mēs savā paziņojumā stingri nosodījām ļaunprātīgas kiberaktivitātes “Ghostwriter”, kuras bija vērstas pret vēlēšanu procesiem vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Eiropas Savienība un tās dalībvalstis ir atbildīgas par savu vēlēšanu un politiskajiem procesiem un ir apņēmušās tos aizsargāt. Mēs saglabāsim piesardzību un būsim gatavi veikt jebkurus nepieciešamos pasākumus, kuri paredzēti Eiropas Savienības Kiberdiplomātijas rīkkopā, tostarp piemērot sankcijas, lai novērstu un reaģētu uz kiberuzbrukumiem.

Kopīgais paziņojums angļu valodā: Cyber: Statement by the High Representative on behalf of the European Union on the protection of democratic processes against malicious cyber activities - Consilium (europa.eu)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI