DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

SIA “Latvijas vēja parki” slēgs līgumu par valsts meža zemes izmantošanu vējparku ierīkošanai

Valdība otrdien, 28. novembrī, akceptējusi rīkojumu, kas ļauj Zemkopības ministrijai (ZM) piešķirt izpētes un apbūves tiesības SIA “Latvijas vēja parki” stratēģiski nozīmīgu vējparku ierīkošanai valsts meža zemē ar minimālo uzstādāmo jaudu 800 MW. Par tiesībām noslēgt apbūves tiesību līgumu SIA “Latvijas vēja parki” būs jāsamaksā neatkarīga vērtētāja noteikts vienreizējs 3 142 877 eiro maksājums.

Apbūves tiesību līgumu ar SIA “Latvijas vēja parki” slēgs valsts meža zemes pārvaldītājs – akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”, kas arī saņems vienreizējo maksājumu. Līgums tiks slēgts uz 30 gadiem ar tiesībām to pagarināt, ja to pieļauj normatīvais regulējums.

Vienreizējais 3,14 milj. eiro maksājums ir tikai daļa no kopējiem maksājumiem, ko maksās SIA “Latvijas vēja parki”. Pārējie maksājumi būs ietverti apbūves tiesības līgumā un noteikti katram no vējparka posmiem (izpētes, būvniecības un ekspluatācijas) atsevišķi saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” prasībām.

Izpētei un apbūvei piešķiramā valsts meža zeme atrodas vairākos Latvijas novados, un tās kopplatība veido aptuveni 39 941 hektāru.

Pēc projektēšanas posma, lai izvietotu ap 120 turbīnu, būs jāatmežo tikai vidēji 1 hektārs uz katru turbīnu. Tas nozīmē, ka no gandrīz 40 tūkst. hektāru, kas paredzēti vējparku ierīkošanas izpētei, vējparku būvēšanai atmežos ap 120 hektāru, savukārt 99% no minētās teritorijas varēs turpināt meža apsaimniekošanu.

Vienlaikus uzsverams, ka jau pašlaik ir sākusies vējparku ierīkošanas izpētes un apbūves tiesību izsole privātiem vējparku attīstītājiem vairāk nekā 150 tūkst. hektāru platībā valsts meža zemē. Izsole noslēgsies š.g. 22. decembrī. Arī šajā platībā, līdzīgi kā SIA “Latvijas vēja parki” līguma platībā, vairāk nekā 99% teritorijas pēc izpētes paliks kā meža zeme, atmežojot tikai pašām turbīnām un to saistītajai infrastruktūrai nepieciešamo platību.

Rīkojums “Par vienreizējā maksājuma apmēra apstiprināšanu saistībā ar tiesībām noslēgt apbūves tiesību līgumu stratēģiski nozīmīgu vējparku izvietošanai valsts meža zemē” stāsies spēkā tā parakstīšanas brīdī un tiks publicēts oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI