DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Efektīvāk un operatīvāk varēs atklāt saslimšanas gadījumus ar infekcijas slimībām

No nākamā gada janvāra darbību sāks Vienotā digitālā epidemioloģiskā sistēma (EPID sistēma), lai efektīvāk un ātrāk varētu atklāt saslimšanas gadījumus ar infekcijas slimībām, piemēram, Covid-19.

Šodien, 28. novembrī, valdība pieņēma noteikumus, kas automatizēs epidemioloģisko uzraudzību. Pateicoties EPID sistēmai, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informāciju par katru Covid-19 pozitīvo gadījumu saņems automātiski no laboratorijas. Sagaidāms, ka šīs izmaiņas būtiski atvieglos gan ārstniecības iestāžu, gan SPKC darbu.

Noteikumi arī regulē informāciju un tās apjomu, apstrādes kārtību un citus nosacījumus, lai arī turpmāk varētu apzināt ar Covid-19 saslimušas personas un veikt epidemioloģisko izmeklēšanu, ja tas būs nepieciešams.

Kopumā EPID sistēmas izmantošana dos iespēju daudz efektīvāk un ātrāk atklāt saslimšanas gadījumus ar infekcijas slimībām, veikt to epidemioloģisko izmeklēšanu, apzināt kontaktpersonas un izstrādāt pretepidēmijas pasākumus. EPID sistēma paredz iespēju situācijās, kad ir infekcijas slimības uzliesmojums ar ļoti augstu saslimušo skaitu, inficētai personai sniegt informāciju epidemioloģiskajai izmeklēšanai un saņemt rekomendācijas turpmākai rīcībai tiešsaistē, nenoslogojot epidemiologu. Tāpat EPID sistēma dos iespēju iestādēm ar augstu infekcijas slimību izplatības risku – piemēram, skolām vai ilgstošas sociālās aprūpes iestādēm - sniegt informāciju par grupveida saslimšanas gadījumiem SPKC ne tikai telefoniski vai e-pastā, bet arī daudz ērtākā formā - tiešsaistē aizpildot anketu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI