DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Latvijas Pasta ieteikumi veiksmīgiem un drošiem Ziemassvētku sūtījumiem un iepirkumiem internetā

FOTO: Freepik

Pieaugot e-komercijas apjomam un globālām interneta veikalu Black Friday, Cyber Monday u.c. izpārdošanām, gada izskaņa sūtījumu piegādē ir saspringtākais laiks. Latvijas Pasts aicina klientus neatlikt uz pēdējo brīdi iepirkšanos pašmāju un ārvalstu interneta veikalos, kā arī savlaicīgi nosūtīt Ziemassvētku apsveikumus un dāvanas Latvijas teritorijā un uz ārvalstīm. Šajā laikā pieaugot arī dažādām krāpnieku aktivitātēm, Latvijas Pasts vērš iedzīvotāju uzmanību uz ieteikumiem, kā sevi pasargāt.

Latvijas Pasta ieteikumi veiksmīgam sūtījumam

  • Neatlieciet iepirkšanos uz pēdējo brīdi!
  • Korekti aizpildiet saņēmēja vārdu, uzvārdu un adresi, kā arī norādiet pasta indeksu un mobilā tālruņa numuru! Ja uz sūtījuma indekss tiek norādīts kļūdaini, sūtījums sasniegs adresātu, tomēr ceļos ilgāk, jo sūtījumi primāri tiek šķiroti, balstoties uz norādīto indeksu. Latvijas saņēmēju adreses var pārbaudīt Latvijas Pasta mājaslapas www.pasts.lv sadaļā Pārbaudi adresi.
  • Izņemiet savu sūtījumu no pakomāta vai pasta nodaļas bez kavēšanās, tā jūs atbrīvosiet vietu nākamajiem sūtījumiem!

Lai sūtījums adresātu sasniegtu līdz gaidāmajiem svētkiem, uzņēmums aicina savlaicīgi noformēt sūtījumus. Latvijas Pasts pēdējo sūtījumu piegādi pirms Ziemassvētkiem Latvijas teritorijā veiks 22. decembrī, bet pirms gadumijas – 29. decembrī. Uz valstīm Eiropas Savienībā aicinām plānot izsūtīšanu ne vēlāk kā decembra sākumā, taču uz valstīm citos kontinentos sūtījumus vēlams izsūtīt līdz novembra beigām. Plānojot sūtījumu piegādei vēlamo laiku, jāņem vērā attālums līdz adresāta valstij – jo galamērķis ir tālāk, jo sūtījums ilgāku laiku pavadīs ceļā.

Svarīgi pārliecināties, ka Ziemassvētku apsveikumi tiek apmaksāti ar atbilstošas nominālvērtības pastmarkām: ja sūtījumu noformē pasta nodaļā, šo vērtību precīzi noteiks nodaļas darbinieki, bet, ja to dara pats sūtītājs, ir vēlams attiecīgos datus pārbaudīt Latvijas Pasta mājaslapā publicētajā cenrādī vai izmantot tajā pieejamo tarifu kalkulatoru, ar kura palīdzību ērti iespējams aprēķināt sava sūtījuma izmaksas.

Tā kā starptautiskie pasta sūtījumi pārsvarā tiek pārvadāti ar pasažieru lidmašīnām, aviopastam drošības nolūkos aviokompānijas piemēro dažādus aizliegumus – nedrīkst sūtīt virkni sadzīvē pieprasītu priekšmetu, piemēram, smaržas, preces ar baterijām un šķiltavas. Katra valsts var būt noteikusi arī papildu aizliegumus noteiktu preču pieņemšanai pasta sūtījumos – pirms pārrobežu pasta sūtījuma noformēšanas jāpārbauda, vai izvēlēto priekšmetu ir atļauts ievest attiecīgajā valstī. Ar šo informāciju iespējams iepazīties Latvijas Pasta mājaslapā publicētajā Starptautisko pasta sūtījumu pieņemšanas rokasgrāmatā.

Jāatceras, ka vēstuļu korespondences sūtījumos aizliegts ievietot naudu, vērtspapīrus, dārgmetālus, dārglietas un juvelierizstrādājumus – konstatējot aizliegtas preces un priekšmetus, tajā skaitā naudu, kompetentas iestādes tos var konfiscēt jebkurā no sūtījumu ceļa posmiem.

Palielinoties e-komercijai un sūtījumu apjomam, pieaug arī dažādas krāpnieku aktivitātes, piemēram, īsziņās vai e-pastā aicinot klientus it kā Latvijas Pasta mājaslapā precizēt sūtījuma datus vai sociālajos tīklos, piedāvājot lēti iegādāties it kā Latvijas Pastā neizņemtus sūtījumus. Informējam, ka Latvijas Pasts nekad ar sms vai e-pasta ziņu starpniecību neprasa klientiem ievadīt bankas konta vai maksājumu kartes datus, kā arī apstiprināt darbības ar Smart-ID/kodu kalkulatora kodu. Tāpat Latvijas Pasts nekad neorganizē neizņemtu sūtījumu izpārdošanas.

Kā pasargāt sevi no krāpniekiem?

  • Ja saņemat aizdomīga satur e-pastu vai īsziņu, pārliecinieties par sūtītāja e-pasta adresi. Latvijas Pasta e-pasti vienmēr beidzas ar @pasts.lv.
  • Latvijas Pasta mājaslapas nosaukums ir www.pasts.lv.
  • Nespiediet uz aizdomīgām saitēm, kas iekļautas e-pastos vai īsziņās.
  • Ja gaidāt sūtījumu, pārliecinieties par tā statusu, izmantojot drošus rīkus, piemēram, https://pasts.lv/lv/kategorija/sutijumu_sekosana/.
  • Neizpaudiet savus personas datus, t. sk. vārdu, uzvārdu, personas kodu vai bankas konta numuru, kartes datus e-pastā vai telefoniski.
  • Ja rodas šaubas par saņemtās informācijas patiesumu, sazinieties ar Latvijas Pasta Klientu centru pa tālruni 67008001, 27008001 vai e-pastā: info@pasts.lv.

Latvijas Pasts atgādina, ka klientu dati ir drošībā, un uzņēmumā nav konstatēts neviens datu noplūdes gadījums. Ņemot vērā pastiprināto krāpnieku aktivitāti, Latvijas Pasts stiprina un modernizē IT drošības risinājumus, lai izvairītos no šādiem riskiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI