DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Top jauni noteikumi, kas mudinās patērētājus ierīces nevis aizstāt, bet remontēt

Otrdien, 590 deputātiem balsojot “par”, 15 — “pret” un 15 deputātiem atturoties, Parlaments pieņēma nostāju par jaunām patērētāju tiesībām uz remontējamību. Priekšlikuma mērķis ir veicināt ilgtspējīgāku patēriņu, kas atvieglos bojātu preču remontu, samazinās atkritumu daudzumu un atbalstīs remonta nozari.

Labāk remontēt nekā aizstāt — pat pēc garantijas termiņa beigām

Preces garantijas laikā pārdevējiem par prioritāti būtu jāizvirza remonts, ja tas maksās tikpat, cik preces aizstāšana, vai būs lētāks. Izņēmums varētu būt gadījumi, kad remonts nebūs iespējams vai būs patērētājam neērts. EP deputāti arī ierosina par vienu gadu pagarināt juridisko garantiju pēc tam, kad produkts ir salabots.

Pēc garantijas termiņa beigām patērētājiem būs tiesības pieprasīt remontu tādiem produktiem kā veļasmašīnas, putekļsūcēji, viedtālruņi un velosipēdi. Lai remonts patērētājiem šķistu pievilcīgāks, EP deputāti vēlas, lai ražotāji uz remonta laiku piedāvātu aizdot rezerves ierīces. Ja produktu nevar salabot, tā vietā varētu piedāvāt atjaunotu produktu.

Konkurētspējīgāks remonta tirgus un stimuli izvēlēties remontu

Patērētāji bieži vien neizvēlas preci remontēt, jo tas daudz maksā, ir grūti atrast vajadzīgos remonta pakalpojumus vai produktā ir elementi, kuru dēļ remonts nav iespējams. Saskaņā ar Parlamenta nostāju neatkarīgie remontētāji, atjaunotāji un galalietotāji par saprātīgu cenu varēs piekļūt visām rezerves daļām, informācijai par remontu un instrumentiem.

Tiešsaistes platformas palīdzēs patērētājiem atrast vietējos remontētājus (arī remonta kafejnīcas) un atjaunoto preču pārdevējus tuvākajā apkaimē. Lai remontu padarītu lētāku un pievilcīgāku, EP deputāti ierosina piedāvāt patērētājiem vaučerus un citus finansiālus stimulus, izmantojot valsts remonta fondus.

Citāts

Ziņotājs Renē Repazi (S&D, Vācija) teica: “Šis Parlaments ir konsekventi atbalstījis patērētāju tiesības uz remontu, un mēs beidzot varam teikt, ka tieši atbildam uz cilvēku prasībām. Iedzīvotāji labprāt savas ierīces lietotu ilgāk, taču tas bieži vien ir pārāk dārgi vai sarežģīti. Mēs prasām virkni pasākumu, lai mudinātu patērētājus izvēlēties remontu, nevis nomaiņu, īpašu uzmanību pievēršot neatkarīgu remontētāju atbalstam un finanšu stimuliem. Cerams, ka Padome drīz pieņems savu nostāju, lai mēs varētu sākt sarunas par šo pasākumu pārveidošanu likumā un pavērtu ceļu īstai aprites ekonomikai Eiropā."

Turpmākie soļi

Pēc tam, kad Padome 22. novembrī būs pieņēmusi savu nostāju par šo tiesību aktu, sāksies likumdošanas sarunas ar Parlamentu. Pirmā tikšanās ir paredzēta 7. decembrī.

Preses konference

Ziņotājs Renē Repazi (S&D, Vācija) atbildēs uz žurnālistu jautājumiem otrdien, 21. novembrī, no plkst. 14.30 (Strasbūras laiks). Skatieties šeit.

Vispārīga informācija

Remontējamu patēriņa preču izmešana būtiski ietekmē vidi — Eiropas Savienība katru gadu rada 261 miljonu tonnu CO2 ekvivalenta emisiju, patērē 30 miljonus tonnu resursu un rada 35 miljonus tonnu atkritumu. Izvēloties aizstāt preci, nevis to salabot, patērētāji katru gadu zaudē aptuveni 12 miljardus eiro. Saskaņā ar Eiropas Komisijas pētījumu 77 % ES iedzīvotāju dotu priekšroku remontam, nevis jaunu preču iegādei.

Priekšlikums par tiesībām uz remontējamību papildina ES iniciatīvu par ekodizainu un iniciatīvu par plašākām iespējām patērētājiem zaļās pārkārtošanās procesā.

Iedzīvotāju vēlmes

Priekšlikums par tiesībām uz remontu ir atbilde uz vairākiem pilsoņu ieteikumiem, kas izklāstīti Konferences par Eiropas nākotni nobeiguma ziņojumā, proti, 5. priekšlikuma 6., 7., 10. punktā un 11. priekšlikuma 2. punktā: par tiesību uz remontu veicināšanu, par produktu ilglaicīgu un ilgtspējīgu lietošanu, informāciju par remontu, pasākumiem priekšlaicīgas un plānotas novecināšanas novēršanai, ilgāku garantijas termiņu, piekļuvi rezerves daļām un stimuliem produktu ilgākai lietošanai, kā arī par virzību uz ilgtspējīgu un aprites ekonomiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI