DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Novembrī Rīgā par braukšanu pa A joslu pieķerti jau 606 vadītāji

FOTO: Publicitātes foto

Šoruden Rīgas pašvaldības policija sākusi aktīvāk kontrolēt tos autovadītājus, kuri neatļauti brauc pa sabiedriskā transporta joslām. Kontrolē tiek izmantotas pārvietojamās videonovērošanas  kameras, kas pašlaik uzstādītas piecās vietās. Novembra pirmajās deviņās dienās pieķerti jau 606 vadītāji.

Pārvietojamās videonovērošanas kameras Rīgas pašvaldības policija dažādu likumpārkāpumu fiksēšanai izmanto jau vairākus gadus, taču šoruden  uzsākta jauna prakse – ar portatīvo kameru fiksēto pārkāpumu lēmumi par soda piemērošanu tiek sastādīti attālināti un nosūtīti vadītājam elektroniski vai pa pastu. Proti, kamera bez likumsargu klātbūtnes nolasa automašīnas reģistrācijas numuru un fiksē pārkāpumu.

Pašlaik portatīvās novērošanas kameras uzstādītas piecās vietās - Vaidavas ielā, A. Čaka ielā, O. Kalpaka bulvārī, Pārdaugavā pie uzbrauktuvēm uz Vanšu un Akmens tiltiem. Taču atkarībā no nepieciešamības kameru novietojums ik nedēļu var tikt mainīts, tādēļ autovadītājiem jāatceras, ka noteikumi jāievēro pastāvīgi, nevis tikai tajā vietās, kurās izziņots, ka uzstādītas pārvietojamās novērošanas kameras. Šogad kopā Rīgas pašvaldības policija konstatējusi jau 4023 autovadītājus, kuri neatļauti braukuši pa sabiedriskā transporta joslu.

Pa A joslu drīkst pārvietoties pasažieru sabiedriskais transports, taksometri, elektromobiļi, divriteņu mopēdi un motocikli, kā arī visi operatīvie transportlīdzekļi. Savukārt ar velosipēdu pa sabiedriskā joslu drīkst braukt tikai gadījumos, kad ir uzstādīta papildzīme, kas to atļauj. Vienlaikus vadītājiem jāņem vērā, ka braukšanas izņēmumi nav spēkā vietās, kur sabiedriskā transporta joslas sākumā uzstādīta ceļazīme “iebraukt aizliegts” jeb tā saucamais ķieģelis, jo pie uzbrauktuves uz Vanšu tilta noteikumus pārkāpusi arī virkne elektroauto īpašnieku.

RPP atgādina, ka Ceļu satiksmes likums paredz, ka par braukšanu pa joslu, kas paredzēta pasažieru sabiedriskajiem transportlīdzekļiem, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 40 eiro apmērā. Vienlaikus līdz ar šo pārkāpumu autovadītāji mēdz izdarīt arī citus, piemēram, šķērsot nepārtraukto līniju braukt bez OCTA vai derīgas tehniskās apskates utt., tādēļ daži autovadītāji pēc pārkāpuma izdarīšanas saņem vairākus sodus vienlaikus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI