DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

PVD aicinās EK noteikt ierobežojumus suņu un kaķu komerciālai ievešanai no trešajām valstīm

Ņemot vērā ievērojamo skaitu suņu un kaķu, kurus pēdējā gada laikā no trešajām valstīm mēģina ievest Eiropas Savienībā, konstatētos pārkāpumus saistībā ar pavaddokumentiem, kas rada bažas par dzīvnieku patieso veselības stāvokli, kā arī no tiem izrietošos trakumsērgas riskus, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, piedaloties Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu galveno veterināro amatpersonu darba grupas sanāksmē, aicinās Eiropas Komisiju noteikt ierobežojumus suņu un kaķu komerciālai ievešanai no trešajām valstīm.

PVD jau ir uzsācis suņu un kaķu komerciālo sūtījumu pastiprinātu kontroli uz Eiropas Savienības ārējās robežas, tostarp noņemot dzīvnieku asins paraugus izmeklējumam uz antivielām pret trakumsērgas vakcīnas vīrusu, lai pārliecinātos, vai dzīvnieki patiešām ir vakcinēti.

Sešos no šobrīd izmeklētajiem četrpadsmit asins paraugiem trakumsērgas antivielu titrs ir ļoti zems. Tas nozīmē, ka antivielu līmenis šo dzīvnieku asinīs nav pietiekams aizsardzībai pret trakumsērgu. Visos gadījumos pārāk zemais antivielu līmenis konstatēts suņiem, kuri tiek ievesti Eiropas Savienībā no Baltkrievijas un Krievijas ar Baltkrievijā izsniegtiem veterinārajiem sertifikātiem dzīvnieku ievešanai ES un Krievijā izsniegtām pasēm. Suņu saņēmēji, saskaņā ar informāciju pavaddokumentos, ir gan dažādās Eiropas Savienības valstīs dzīvojoši iedzīvotāji, gan dzīvnieku patversmes Vācijā.

Vienlaikus jāpiebilst, ka Eiropas Komisijas Pārtikas krāpniecības (EK PK) sistēmā jau saņemti vairāki brīdinājuma ziņojumi par gadījumiem, kad suņi, kuriem kā galamērķa valsts pavaddokumentos tikusi norādīta Itālija, Beļģija, Francija vai kāda cita ES valsts, norādītajās adresēs nemaz nav ievesti un atsevišķas adreses šajās valstīs nemaz neeksistē. Līdz ar to ir pamatotas aizdomas, ka šo dzīvnieku patiesais galamērķis ir pavisam citas valstis. Kopumā šogad Latvija ir sagatavojusi 15 ziņojumus EK PK par suņu ievešanas pārkāpumiem.

Caur Latvijas robežkontroles punktiem no Krievijas un Baltkrievijas uz dažādiem galamērķiem Eiropas Savienībā mēnesī tiek ievesti vairāk nekā 400 mīļdzīvnieku komerciālo sūtījumu, kas ir vairāk nekā 1 000 suņu un kaķu mēnesī.  Tostarp Latvija kā galamērķis šī gada deviņos mēnešos ir bijusi  340 no Krievijas un Baltkrievijas ievestajiem mīļdzīvniekiem, jeb aptuveni 38 mīļdzīvniekiem mēnesī.

Kā informē valsts zinātniskā institūta “BIOR” laboratorija – vienīgā laboratorija Latvijā, kas veic izmeklējumus antivielām pret trakumsērgas vakcīnas vīrusu, uz aizdomu pamata no Eiropas valstu kompetentajām iestādēm regulāri saņem pieprasījumus par it kā “BIOR” laboratorijas izdoto testēšanas pārskatu autentiskumu. Visi šie atsūtītie testēšanas pārskati ir saistīti ar trešo valstu kaķu un suņu veiktajām analīzēm. Pārbaudot “BIOR” laboratorijas datu bāzē aizdomīgos testēšanas pārskatus, secināts, ka lielākā daļa no šiem testēšanas pārskatiem ir viltoti.

Atgādinām, ka, pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas kopš 2005. gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī, trakumsērga Latvijā ir izskausta. Pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010. gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem – 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija 2015. gadā Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI