DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ādažu bāzē godinās kritušo karavīru piemiņu

FOTO: Publicitātes foto

3. novembrī Ādažu bāzē dienas garumā notiks piemiņas pasākumi, lai godinātu Latvijas un sabiedroto karavīrus, kuri, pildot kaujas uzdevumus, ziedojuši savas dzīvības. 

Kritušo karavīru piemiņas pasākumu “Karavīru nakts” apmeklēs aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.

Ar ekumenisko dievkalpojumu plkst. 12.00 Ādažu bāzes kapelā sāksies piemiņas pasākumi.  

Līdz plkst. 15.00 Ādažu militārajā bāzē un tās apkārtnē esošajās teritorijās tiks organizēta gadskārtējā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes tradīcija – skrējiens “Dzelzs vīri 2022”. Skrējiena mērķis ir godināt kritušos karavīrus un veicināt veselīgu un aktīvu dzīvesveidu. Veicot skrējienu, karavīri ziedos naudu kritušo karavīru ģimenēm, tādējādi sniedzot materiālu atbalstu

Pēc skrējiena Ādažu garnizona karavīri kopā ar kritušo karavīru piederīgajiem un dienesta biedriem pulcēsies pie pieminekļa kritušajiem karavīriem piemiņas pasākumā “Karavīru nakts”. Ikgadējā “Karavīru nakts” ir emocionāls vakars, kurā tiek teikts paldies par dienestu karavīriem, kas ziedojuši visdārgāko – savu dzīvību, par mūsu visu drošību. 

Klātesošajiem turot rokās simtiem svecīšu, desmit reizes tiks šauta svinīgā zalve, ar vislielāko cieņu godinot katru aizgājušo karavīru. 

Kritušo karavīru piemiņas vietas militārajā bāzē “Ādaži” izveides tēlnieks ir Kristaps Strauts. To atklāja 2017. gadā, un tas ir izveidots par brīvprātīgi saziedotajiem līdzekļiem. Pieminekļa mākslinieciskā kompozīcija ir pakļauta tās pamatnē iekaltajam uzrakstam “Vienotībā spēks.” Kompozīcijas vienojošais elements ir Latvijas bruņoto spēku ģerbonis, simbolizējot nezūdošu Latvijas vērtību. Caurumi uz pieminekļa sienas simbolizē cauršautu bruņu mašīnu. Virs cinkveida kapa, pēc Nacionālo bruņoto spēku virsseržanta augstākā virsseržanta Edgara Joksta-Bogdanova ķiveres parauga ir izlieta ķivere kopā ar ieroci, kas simbolizē kritušu karavīru. Uz bruģa ir attēlots ugunskrusts. Simbols, kas vēsturiski apzīmē sauli, gaismu, saules ceļu, aizsardzību. Zīme atveido nebeidzamu rotējošu kustību, kas simboliski nozīmē rotācijas un mūžam aktīvo enerģiju. Zīmes zaru aplauzuma virziens norāda uz vienu no iespējamajiem griešanās vai spēka iedarbības virzieniem. 

Pieminekļa pakājē ierakstīts lūgšanas fragments “mūžīgo mieru dod viņiem Dievs”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI