DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

EM budžeta prioritātes 2024. gadam – atbalsts uzņēmējdarbības konkurētspējai un enerģētiskā neatkarība

“Valdībā koleģiāli esam vienojušies, ka nākamgad valsts budžeta resursi primāri tiks novirzīti mūsu valsts drošības stiprināšanai, veselības nozares sakārtošanai, izglītības sektora attīstībai un atbalstam iedzīvotājiem elektroenerģijas izmaksu sadārdzinājuma kompensēšanai. Lai stimulētu Latvijas uzņēmumus veikt ieguldījumus jaunu produktu izstrādē un tādējādi veicinātu Latvijas tautsaimniecības izaugsmi un eksporta apjoma palielināšanu, nākamgad paredzētas arī mērķtiecīgas valsts investīcijas tautsaimniecībā, kas kopā ar ES investīcijām dos būtisku ieguldījumu mūsu ekonomikā,” uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Ekonomikas ministrijas 2024. gada valsts budžeta izdevumi paredzēti septiņās darbības jomā. “Mūsu plānoto izdevumu prioritātes - atbalsts uzņēmējdarbības konkurētspējas paaugstināšanai, tautsaimniecības noturības un enerģētiskās neatkarības palielināšanai, būtisks finansējums paredzēts arī būvniecības kvalitātes, drošības un atbildības pilnveidošanai, kā arī mājokļu pieejamības veicināšanai. Vienlaikus gandarījums, ka 2024. gada valsts budžeta prioritāro pasākumu ietvaros valdība atbalstījusi papildu finansējuma piešķiršanu 6,4 miljonu EUR apmērā investīciju un eksporta veicināšanas pasākumiem, kā arī jaunuzņēmumu atbalstam,” turpina ministrs.

Atbalsta pasākumiem uzņēmējdarbības konkurētspējas paaugstināšanai paredzēti 77,3 milj. EUR. Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, veidojot industriālās zonas, jaunas darbavietas un radot augstu pievienoto vērtību, valsts budžets paredzēts augstas pievienotās vērtības investīciju piesaistīšanai, Latvijas eksportspējas veicināšanai, ekonomikas transformācijai un tūrisma nozares eksportspējas atbalstam. “Būtiski papildināt, ka turpmāko piecu gadu laikā ar Atveseļošanās fonda un ES Struktūrfondu daudzgadu budžeta investīcijām tiks sniegts būtisks papildu atbalsts mūsu uzņēmēju produktivitātes, digitalizācijas, eksportspējas un konkurētspējas kāpināšanai,” norāda ekonomikas ministrs.

Tautsaimniecības noturības sekmēšanai un investīciju piesaistei enerģētiskajai neatkarībai paredzēti 35,9 milj. EUR. Lai paaugstinātu tautsaimniecības konkurētspēju, sekmējot enerģētisko neatkarību, 2024. gadā valsts budžeta izdevumi paredzēti aizsargāto elektroenerģijas lietotāju atbalstam, kā arī atkrastes vēja enerģijas kopprojekta ELWIND īstenošanai.

Valsts budžets būvniecības un mājokļu politikas īstenošanai paredzēts 16,9 milj. EUR apmērā. Lai Latvijā nodrošinātu investīcijām labvēlīgu vidi, sekmējot mājokļu, t.sk. īres mājokļu, būvniecību un renovāciju, kā arī uzlabojot mājokļu pieejamību, valsts budžeta resursi paredzēti būvniecības procesa kvalitātes, drošības un atbildības pilnveidošanai, digitalizācijas palielināšanai būvniecības procesā, mazinot administratīvo slogu, kā arī mājokļu pieejamības atbalstam.

Iekšējā tirgus uzraudzībai paredzēti 5,7 milj. EUR. Lai nodrošinātu, lai Latvijas tirgus uzraudzības sistēma atbilstu Eiropas vienotā tirgus prasībām, kā arī lai Latvijas tirgū būtu pieejamas tikai drošas, noteiktām būtiskajām prasībām atbilstošas preces un pakalpojumi, t.sk. digitālajā vidē, 2024.gada valsts budžeta projektā paredzēti finanšu resursi tirgus uzraudzības pasākumu īstenošanai, kā arī atbilstības novērtēšanai un kvalitātes nodrošināšanai,

Oficiālās statistikas nodrošināšanai nākamgad paredzētie valsts budžeta līdzekļi ir 14,04 milj. EUR. Lai modernizētu oficiālās statistikas nodrošināšanu un paaugstinātu statistikas atbilstību kvalitātes prasībām, 2024. gadā resursu paredzēti papildu e-risinājumu ieviešanai statistikas apkopošanā un attiecīgi arī administratīvā sloga mazināšanai, datu pieejamības paaugstināšanai, kā arī mūžizglītības un absolventu monitoringa veidošanai.

EM nozaru vadības un politikas plānošanas procesa nodrošināšanai paredzēti 10,49 milj. EUR, kuru ietvaros finansējums paredzēts ne tikai Latvijas ekonomikas attīstību sekmējošas politikas izstrādei, bet arī pasākumu īstenošanai inovācijas attīstībai un digitalizācijai, eksporta veicināšanai, konkurētspējīgas un labvēlīgākas uzņēmējdarbības vides veidošanai, jaunuzņēmumu atbalstam, ka arī cilvēkkapitāla un nodarbinātības vienota pārvaldības modeļa ieviešanai Latvijā.

Kaut arī Konkurences padome ir neatkarīga, Ministru kabineta pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, tās institucionālā pārraudzība tiek īstenota ar ekonomikas ministra starpniecību, līdz ar to valsts budžeta līdzekļi Konkurences padomes darbības nodrošināšanai iekļauti Ekonomikas ministrijas budžeta projektā. Konkurences politikas īstenošanai 2024. gada valsts budžetā paredzēti finanšu līdzekļi 4,7 milj. EUR apmērā, kas tiks izlietoti būtiskāko konkurences tiesību pārkāpumu novēršanai un godīgas konkurences veicināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI