DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas partneru augstskolas studiju procesā izmēģina vairāk nekā 40 tiešsaistes kursu

Lai pilnveidotu progresīvu digitālo izglītību, piecas Latvijas augstākās izglītības iestādes ir izstrādājušas un pielāgojušas vairāk nekā 40 tiešsaistes kursu, kas līdz 2023. gada decembrim tiek izmēģināti un integrēti studiju procesā projektā “Augstskolu digitālās kapacitātes celšana ar tiešsaistes mācību resursu un analītikas viedu integrāciju” (EduAim).

Liepājas Universitāte, Vidzemes Augstskola, Daugavpils Universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU) Latvijas Jūras akadēmija ir izstrādājusi gan oriģinālkursus, gan pielāgojusi "Coursera" un "edX" platformu digitālo mācību saturu piecās galvenajās digitālo prasmju kompetenču jomās, kas atbilst Eiropas Komisijas “DigComp 2.2” vadlīnijām. Tās nosaka informācijas un datu pratību, komunikācijas un sadarbības prasmes, digitālā satura radīšanu, digitālo drošību un problēmu risināšanas prasmes. Katram izglītojamam piemērots kursu saturs tiek piedāvāts jaunizveidotā EduAim e-izglītības portālā pēc individuāla digitālo prasmju līmeņa testa veikšanas.

“Jaunais zināšanu komplekts, DigiComp 2.2, [ir par to], kā digitālās zināšanas apgūt cilvēkiem, kuri nav datorspeciālisti. Mēs šobrīd to izmēģinām EduAim projektā (..), radot saturu, lai cilvēki jebkurā brīdī var apgūt šīs zināšanas,” tā TV24 raidījuma “Preses klubs" 26. oktobra tiešraidē norādīja RTU Tālmācības studiju centra direktors Atis Kapenieks.

Mūsdienu strauji mainīgajos apstākļos ir būtiski veicināt gan sabiedrības digitālo prasmju un zināšanu līmeņa paaugstināšanu par iedzīvotajiem pieejamiem digitālajiem rīkiem darbam digitālajā vidē, gan pilnveidot valsts pārvaldes darbinieku profesionālo kompetenci, lai speciālisti, kuri strādā ar klientiem, spētu motivēt un atbalstīt klientus digitālās vides sniegto priekšrocību izmantošanai. Tāpat arī digitalizācijas un tehnoloģiskās attīstības noteiktajos darba tirgus apstākļos darba ņēmējiem nepieciešamas digitālās kompetences, kā arī prasme un spēja strādāt nemitīgām pārmainām pakļautā vidē.

Jau iepriekš vēstijām, ka EduAim partneri sadarbojas ar starptautiski atpazīstamiem digitālo prasmju apguves procesa atbalsta pakalpojumu nodrošinātājiem, tajā skaitā, atvērto tiešsaistes kursu (MOOC) platformām “Coursera” un “edX” (ASV), kā arī ar digitālo prasmju pārbaudes rīka metodoloģijas izstrādātāju “Fit4Internet” (Austrija).

Projekta komandas pārstāvji attālināti un klātienē ir tikušies ar "Coursera" pārstāvjiem, lai pārrunātu papildu iespējas, kuras varētu tikt izmantotas projekta īstenošanas procesā. Bet, lai ar EduAim mērķi un plānotajām aktivitātēm iepazīstinātu plašāku auditoriju, projekta pārstāvji septembrī un oktobrī piedalījās vairākās aktivitātēs:

26. septembrī notika EduAim partneru seminārs, ko atklāja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) profesors Artis Teilāns, RTU asociētais profesors Atis Kapenieks un eksperts Didjē Luzaragas no Francijas. Projekta dalībnieki pārrunāja aktualitātes un ilgtspēju, iepazinās ar RTA laboratorijām, digitālo, praktisko mācību metožu tehnoloģijām un to pielietojumu. Vēl seminarā Vidzemes Augstskolas Maģistra līmeņa studiju programmas “Virtuālā realitāte un viedās tehnoloģijas” direktors Edmunds Jansons RTA studentus iepazīstināja ar jaunizveidoto EduAim portālu: https://www.eduaim.eu/

27. septembrī EduAim partneri tikās vēl vienā seminārā Daugavpilī, kur pasākuma dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar Daugavpils Universitātes infrastruktūru STEM jomā, vērot EduAim Virtuālās realitātes risinājuma funkcionalitātes paraugdemonstrējumu, uzzināt par studiju satura apguves, vērtēšanas un citām aktualitātēm.

29. septembrī Liepājas Universitāte un EduAim pārstāvji aicināja uz Zinātnieku nakti, kurā pieaugušajiem bija iespēja noskaidrot savu digitālo prasmju līmeni, uzzināt par iespējām pilnveidot savas zināšanas, aplūkot projektā izstrādātos risinājumus zināšanu uztveres monitoringā, iepazīt sejas izteiksmju atpazīšanas un lasīšanas atvieglošanas rīkus, kas palīdz pielāgot digitālo mācību materiālu.

18. oktobrī Liepājas Olimpiskajā centrā norisinājās tehnoloģiju iedvesmas konference "IT diena Liepājā", pulcējot vairāk nekā 500 jauniešus, kuri mācās 8.–12. klasē. Konferences laikā jauniešiem bija iespēja gūt ieskatu IT nozarē, kā arī uzzināt par dažādām IT profesijām un noskaidrot, kas nepieciešams, lai veiksmīgi izveidotu mūsdienīgu karjeru. Projekta EduAim pārstāvji papildināja pasākumu ar informāciju, kādas iespējas un risinājumus piedāvā portāls EduAim, kurā ikviens interesents var atrast sev piemērotus kursus digitālo prasmju celšanai.

Plašāka informācija par projektu EduAim mājas lapā: https://www.eduaim.eu/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI