DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas dome un Latvijas Universitāte paraksta sadarbības memorandu

FOTO: Rīgas dome

Rīgas dome un Latvijas Universitāte trešdien, 25. oktobrī, parakstīja sadarbības memorandu, lai, kopā strādājot, sekmētu pašvaldības un universitātes izvirzīto attīstības mērķu realizēšanu, veicinātu zinātnes un inovāciju mijiedarbību ar pilsētas attīstību, un veidotu Rīgu par ilgtspējīgu, inovatīvu, zaļu un modernu nākotnes pilsētu.

Memorandu parakstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis un Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks. Svinīgā dokumenta parakstīšana notika Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā. Memoranda parakstīšana apliecina iesaistīto pušu vienošanos un pārliecību, ka Rīgai jākļūst par ilgtspējīgu, inovatīvu, videi un cilvēka veselībai draudzīgu nākotnes pilsētu ar aktīvu sabiedrību un eksportspējīgu ekonomiku.

Parakstot memorandu, Rīgas domes priekšsēdētāja Viļnis Ķirsis atzina: “Modernā akadēmiskajā vidē aug jaunie zinātnieki, pilsētplānotāji, pētnieki, top izcilības visās zinātnes nozarēs, ar kurām pastāvīgi cieši sadarbojamies visos pilsētas attīstībai svarīgos jautājumos. Ar šo memorandu Rīgas pašvaldība nostiprina un padziļina partnerību ar Latvijas Universitāti, jo abpusēji vēlamies Rīgu veidot par ilgtspējīgu un inovatīvu nākotnes pilsētu. Augstskolas akadēmiskā centra sekmīga integrācija pilsētvidē arvien labākai mijiedarbībai starp studentiem, pētniekiem un biznesa vidi, ir skaidrs apliecinājums tam, ka ar Latvijas Universitāti esam stratēģiski sabiedrotie.”

"Torņakalns izvēlēts kā vieta Akadēmiskā centra radīšanai pēc ilgiem meklējumiem – savulaik tika vērtētas arī vairākas citas iespējas, tostarp Rumbula, Kleisti, Salienas pagasts, Mūkusalas un Laivu ielas rajons. Torņakalna apkaime, LU Akadēmiskais centrs, Nacionālā bibliotēka, "Rail Baltica" un sabiedriskā transporta komplekss, kļūs par Rīgas Zināšanu jūdzes stūrakmeni, Rīgas pilsētas viedo reģionu", atzīmē prof. I. Muižnieks.

Pēc viņa vārdiem, augstskolas stratēģiskos mērķus īsteno zinātnieki, mācībspēki un studenti, kuru ideju īstenošanai ir vajadzīga moderna, motivējoša vide. “Pateicoties Rīgas domes atbalstam, veicināsim LU ieguldījumu ne tikai zinātnē un izglītībā, bet arī ekonomikā un sabiedrības, Torņakalna apkaimes un visas pilsētas dzīvē. Akadēmiskais centrs palīdzēs konsolidēt pētījumu un studiju programmas, kas šobrīd izkliedētas nepiemērotās ēkās visā Rīgā. Tas nodrošinās vides pieejamību, energoefektivitāti, Eiropas zaļā kursa īstenošanu." uzsvēra prof. I. Muižnieks.

Parakstot dokumentu, Rīgas pašvaldība un Latvijas Universitāte vienojas sadarboties, lai atbilstoši savām interesēm, vajadzībām un iespējām sasniegtu savus attīstības stratēģijā izvirzītos mērķus. Puses apņemas veidot sadarbību ar zinātnes un pētniecības institūcijām, sekmējot Rīgas zinātnes un uzņēmējdarbības vides attīstību; sadarboties, lai sekmētu Latvijas Universitātes attīstību vienotā akadēmiska centra integrācijai pilsētvidē un nodrošinātu studentiem, pētniekiem, un biznesa partneriem modernu, labākajai starptautiskajai praksei atbilstošu infrastruktūru; ietvert telpiskās attīstības pārmaiņu vadīšanu pilsētu un reģionu pilnveidošanai atbilstoši sabiedrības, dzīves vides un ekonomiskajām vajadzībām, kopīgi sadarboties pētnieciskos, zinātnisko un praktiskos darbu izstrādē; piesaistīt finansējumu un realizēt projektus; informēt partnerus un sabiedrību; veidot un īstenot citas sadarbības aktivitātes.

Lai veicinātu zinātnes, inovāciju mijiedarbību ar pilsētas attīstību, jau līdz šim Rīgas pašvaldība un Latvijas Universitātes eksperti sadarbojās dažādu projektu ietvaros, kā piemēram, Eiropas Savienības vides un klimata pasākumu programmā LIFE, Interreg Europe programmas starptautiskās sadarbības projektā “Resursu efektīvas pilsētvides politikas veidošana (EURE)”, Torņakalna multimodālā transporta mezgla izveidošanā u.c.

Vienlaikus pašvaldība atbalstīs Latvijas Universitātes stratēģijā līdz 2027. gadam noteikto mērķu sasniegšanu, lai universitāte kļūtu par starptautiski atzītu zinātnes centru un studentiem būtu pieejama ilgtspējīga, pievilcīga un videi draudzīga infrastruktūra. Īpaša uzmanība tiks pievērsta kopīgam darbam, attīstot universitātes Akadēmisko centru Jelgavas ielā. Papildus tur jau esošajām Dabas un Zinātņu mājām un būvniecības stadijā esošajai Rakstu mājai tuvākajos gados Latvijas Universitāte uzbūvēs Sporta, Studentu un viesu, Veselības un Tehnoloģiju mājas. Turpmākā Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra attīstība paredzēta saskaņā ar pavasarī noslēgušos starptautisko metu konkursu, kur žūrijā tika pārstāvētas arī Rīgas Domes iestādes, Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Ainavu arhitektu asociācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI