DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Iniciatīvu liegt Latvijā uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem virza izskatīšanai Saeimā

FOTO: Zane Bitere, LETA

Šodien, 25. oktobrī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā deputāti atbalstīja ieceri virzīt izskatīšanai Saeimā  pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”, kas liegs Latvijas Republikā uzturēties Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Izvairoties no regulējumā noteiktajām prasībām, sekotu Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskācija.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: “Ņemot vērā Krievijas īstenoto pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai un tās teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu, Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu uzturēšanās Latvijas teritorijā nav pieļaujama. Turklāt Krievijā transportlīdzekļi bieži neatbilst Eiropas Savienības tehnisko normatīvu prasībām, un šādu transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē var apdraudēt ceļu satiksmes drošību. Ir tapis Satversmei atbilstošs tiesiskais regulējums, kas hibrīdapdraudējuma laikā stiprinās valsts un sabiedrības drošību, no Latvijas ceļiem noņemot sankcijām pakļautus transportlīdzekļus.”

Likumprojekts paredz, ka Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu īpašniekam triju mēnešu laikā no šā likuma spēkā stāšanās brīža būs jāreģistrē transportlīdzeklis vai jāizved tas no Latvijas teritorijas. Pēc pārejas perioda beigām Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē Latvijā būs pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērsos tranzītā. Krievijā reģistrētais transportlīdzeklis varēs šķērsot Latvijas teritoriju tranzītā tikai vienu reizi.

Vienlaikus grozījumi tiesiskajā regulējumā paredz pirms iebraukšanas Latvijā personai, izmantojot CSDD e-pakalpojumus, pienākumu sniegt informāciju par transportlīdzekli, transportlīdzekļa vadītāju, kā arī par laiku, kurā transportlīdzeklis piedalīsies ceļu satiksmē Latvijā. Šis periods nedrīkstēs būt ilgāks par 24 stundām.

Gadījumā, ja transportlīdzeklis netiks reģistrēts Latvijā vai tas neizbrauks no Latvijas un ja tiks konstatēta tā neatļauta izmantošana ceļu satiksmē, transportlīdzekli konfiscēs. Plānots, ka konfiscētos transportlīdzekļus nodos Ukrainai, tādējādi sniedzot atbalstu Ukrainai cīņā ar agresorvalsti.

Likumprojektu izstrādāja Tieslietu ministrija sadarbībā ar Satiksmes, Iekšlietu un Ārlietu ministriju. ­Tieslietu ministrija izmaiņas tiesiskajā regulējumā balsta­ uz Eiropas Komisijas skaidrojumu, kurā norādīts, ka pērn Eiropas Savienībā noteiktās sankcijas pret Krieviju attiecināmas arī uz Krievijas iedzīvotāju personīgajiem transportlīdzekļiem ar Krievijas Federācijas reģistrāciju. Līdzīgi regulējumi, kas liedz Krievijas pilsoņiem ar saviem transportlīdzekļiem atrasties Eiropas Savienības teritorijā, top arī citās valstīs.

Ar likumprojektu var iepazīties Saeimas tīmekļa vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI