DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Baltijas un Ziemeļvalstu Ārlietu ministriju un ASV Valsts departamenta amatpersonas pārrunā drošības situāciju

Vašingtonā notika ikgadējā Baltijas un Ziemeļvalstu Ārlietu ministriju politisko direktoru un ASV Valsts departamenta amatpersonu E-PINE (Paplašinātā partnerība Ziemeļeiropā / Enhanced Partnership in Northern Europe) sanāksme, atzīmējot partnerības 20. gadskārtu. Latviju sanāksmē pārstāvēja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors Andžejs Viļumsons.

Sanāksmes dalībnieki pārrunāja transatlantisko sadarbību un drošību, atbalstu Ukrainai un starptautisko spiedienu pret Krieviju izbeigt karu Ukrainā, teroristiskā grupējuma “Hamās” uzbrukumu Izraēlai, attiecības ar Indijas un Klusā okeāna reģiona valstīm, gatavošanos NATO valstu un valdību vadītāju samitam Vašingtonā, kā arī Eiropas enerģētikas drošību.

A. Viļumsons uzsvēra, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā cieša transatlantiskā vienotība ir īpaši svarīga. Viņš akcentēja nepieciešamību saglabāt stingru atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik ilgi tas būs nepieciešams, kā arī neatkāpties no koordinētiem starptautiskiem centieniem apturēt Krievijas agresiju Ukrainā. Pārrunājot aktuālo drošības situāciju pasaulē, sanāksmes dalībnieki stingri nosodīja teroristu organizācijas “Hamās” vardarbīgos uzbrukumus Izraēlai.

Vizītes ASV laikā A. Viļumsonam notika divpusējās tikšanās ar ASV Nacionālās drošības padomes un ASV Kongresa amatpersonām. Tajās padziļināti tika pārrunāta drošības situācija reģionā un apliecināta gatavība turpināt atbalstu Ukrainai. Sarunās ar ASV aģentūras starptautiskai attīstībai (the United States Agency for International DevelopmentUSAID) amatpersonām A. Viļumsons atzīmēja, ka Latvija ir atvērta padziļinātam darbam attīstības sadarbības jomā ar aģentūru.  

Informācijai

E-PINE iniciatīva iedibināta 2003. gadā, lai pastiprinātu ASV sadarbību ar Baltijas un Ziemeļvalstu reģionu. Šajā formātā Ārlietu ministriju politiskie direktori tiekas divas reizes gadā. E-PINE galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, attiecības ar kaimiņiem un ekonomisko attiecību attīstība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI