DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

“Turība” pasniedzēji Mārupes pamatskolā skolēniem sniegs zināšanas par starpnozaru prasmēm

Pēc veiksmīgi īstenotā izglītības pilotprojekta arī šajā mācību gadā Biznesa augstskola Turība un Mārupes pamatskola turpinās sadarbību, lai skolēniem mācību procesā sniegtu pamatzināšanas un prasmes uzņēmējdarbībā un ar to saistītās tēmās.

Projekta laikā pie skolēniem viesosies Turības pasniedzēji, kas ir uzņēmēji un savas nozares profesionāļi. Šajā mācību gadā vieslekciju tēmas būs saistītas ar dažādu starpnozaru prasmju jeb Soft skills attīstīšanu – piemēram, kritisko domāšanu, prasmi uzstāties, komandas veidošanu, līderību.

Mārupes pamatskola savā mācību procesā integrē dažādas ar uzņēmējdarbību saistītas tēmas, lai veicinātu interesi un izpratni par uzņēmējdarbību, kā arī attīstītu viņu prasmes turpmākajai dzīvei.

Mārupes pamatskolas karjeras konsultante Sandra Slišāne uzsver: ”Mācību process pašlaik neietver šīs uzņēmējdarbības prasmes, bet viņas mēs nākotnē varam attiecināt uz dažādām dzīves sfērām, un viņas būs noderīgas arī, piemēram, ja jaunietis izmācīsies par ārstu un vēlēsies tālāk kļūt par virsārstu. Ir svarīgi šo domāšanu un domu virzienu jau iesēt agrā vecumā.”

Pilotprojekta ietvaros 2022./2023. mācību gada ietvaros skolēniem bija iespēja noklausīties sešus Biznesa augstskolas Turība pasniedzēju iedvesmojošos stāstus un gūt ieskatu uzņēmējdarbības vidē. Ar skolēniem tikās Turības pasniedzēji, dažādu nozares profesionāļi un uzņēmēji, kuri ar savām spilgtajām personībām un gadiem krāto pieredzi spēja jauniešiem dot vērtīgas zināšanas kā – e-paraksta rīki, kā plānot budžetu, kā uzsākt savu uzņēmumu un citas.

Šī projekta vadītājs un Turība pasniedzējs Kaspars Bernāns atzīst: “Šie jaunieši ir mūsu nākotne, viņi ir mūsu nākamie ārsti, uzņēmēji un inženieri, tādēļ mums no savas puses ir jādod prasmes un zināšanas paralēli izglītības modelim, lai šos jauniešu ieinteresētu un sagatavotu turpmākajai dzīvei. Arī augstskolas pasniedzējiem šis ir vērtīgi, jo viņi ir ielikti pilnīgi citā vidē, kurā ir nepieciešama cita pieeja, ikdienā pasniedzēji strādā ar pieaugušiem cilvēkiem, tādēļ, strādājot ar jauniešiem, abas puses pilnveidosies.”

Pēc K. Bernāna teiktā, Biznesa augstskola Turība un Mārupes pamatskola iezīmējusi konkrētu sadarbības plānu 2023./2024. mācību gadā.  Tas paredz katrai klasei (sākot no 5. līdz 9.klasei) savu konkrētu tēmu par uzņēmējdarbību, katrai klasei paredzētas trīs tikšanās reizes ar augstskolas pasniedzējiem janvārī, februārī un martā. Augstskola un Mārupes pamatskola šajā mācību gadu izvēlējušās tēmas, kas saistītas ar dažādu starpnozaru prasmju jeb Soft skills attīstīšanu.

Biznesa augstskola Turība vīzija ir ieinteresēt jauniešus uzņēmējdarbībā un līderībā, tādēļ šis projekts ir izcila iespēja kā augstākai izglītībai nonākt jau pie skolēniem, tādējādi pilnveidojot un attīstot jaunieti ar nepieciešamajām zināšanām tālākai karjeras izvēlei. Augstskolas mērķis ir ieinteresēt arvien vairāk skolas šādā projektā, lai attīstītu biznesa domāšanu un vēlmi Latvijas jauniešos ,tādējādi, pilnveidojot uzņēmējdarbības vidi, kas būs vērojama pēc gadiem, kad šie jaunieši jau būs sākuši darba gaitas kā patstāvīgi uzņēmēji un vadītāji.

Skolēniem ir iespēja iesaistīties arī citos Biznesa augstskolas Turība rīkotajos uz biznesa domāšanu vērstos pasākumos kā, piemēram, Uzņēmējdarbības skola, biznesa ideju hakatons “To Be”, apmeklēt dažādas vieslekcijas un izglītojošus pasākumus.

Biznesa augstskola Turība ir uz uzņēmējdarbību balstīta starptautiskā augstskola, kuras studiju saturs ir pielāgots jaunākajām darba tirgus tendencēm un biznesa domāšana ir integrēta katrā studiju programmā, lai konkrētais profesionālis spētu būt zinošs tikai vienā nozarē, bet to arī spētu izveidot par savu biznesu, kuru pašam vadīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI