DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Vides izglītības fonds aicina ikvienu piedalīties ikgadējā kampaņā "Rīcības dienas"

Vienpadsmito gadu pēc kārtas novembrī norisināsies Rīcības dienas. Ar saukli ‘’Planēta pirmajā vietā!’’ ikviens interesents ir laipni aicināts no 6. līdz 12. novembrim piedalīties nedēļu ilgā kampaņā, lai vērstu sabiedrības uzmanību bioloģiskās daudzveidības izzušanai, klimata pārmaiņām un bezatkritumu dzīvesveidam.

''Rīcības dienas katru gadu ir tas brīdis, kad aktualizējam globālus vides aizsardzības izaicinājumus un mudinām rīkoties ilgtspējīgas nākotnes vārdā ne tikai konkrētajā nedēļā, bet arī ilgtermiņā. Tā ir iespēja bērniem un jauniešiem rosināt pārmaiņas, kas nepieciešamas un motivēt vecākus un sabiedrību tajās aktīvi iesaistīties. Šogad izceļam Zaļo kursu kā Eiropas atbildi klimata krīzei un citām vides problēmām. Joprojām pastāv priekšstats, ka Zaļais kurss ir kārtējās Eiropas prasības, kuras ir jāizpilda pienākuma pēc, bet īstenībā tas ir vitāli svarīgu rīcību kopums, kas veicinās labvēlīgus vides apstākļus gan pašreizējai, gan nākamajām paaudzēm.’’ stāsta Ekoskolu programmas vadītājs Latvijā Daniels Trukšāns.

Pirmā starptautiskā Rīcības dienu kampaņa notika 2012. gadā un kopš tā laika ik gadus novembris tiek ieskandināts ar bērnu un jauniešu aicinājumiem rīkoties vides aizsardzības labā. Šī gada virziens ir izcelt vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības nozīmi mūsu ikdienā, kā kopīgo ietvaru nepieciešamajām pārmaiņām izvēloties Eiropas Zaļo kursu, kas ir viens no risinājumiem, lai mūsu saimniekošana ilgtermiņā kļūtu noturīgāka, veicinot pārmaiņas cilvēku ikdienas paradumos – tajā, kā pārvietojamies, kā iepērkamies, ko ēdam un velkam mugurā, ko darām ar atkritumiem. 

Rīcības dienu 2023 mērķis ir palīdzēt sabiedrībai saprast, ka Zaļā kursa mērķu sasniegšana un planētas saudzēšana ir mūsu visu interesēs, jo planēta ir pirmajā vietā. Tā nodrošina mums nepieciešamos resursus un apstākļus, lai dzīvotu. Tikai no mums ir atkarīgs kādā vidē mēs dzīvosim un kādu planētu atstāsim nākamajām paaudzēm. Tāpēc Latvijas skolas Rīcību dienu nedēļā organizē dažādas izglītojošas un interaktīvas aktivitātes un uzsāk praktiskas iniciatīvas, kuru mērķis ir piedāvāt vietēja mēroga risinājumus globālām vides problēmām. Tiek rīkotas dažādas aktivitātes, piemēram, semināri, diskusijas, konkursi, veidoti informatīvi plakāti, bukleti, veikti pētījumi un aptaujas un rīkotas akcijas videi draudzīga dzīvesveida popularizēšanai.

Mums ir ļoti svarīgi parādīt lielo Rīcības dienu pasākumu skaitu un ietekmi, tādēļ lūgums līdz 23. oktobrim Rīcības dienu dalībniekus reģistrēt visus pasākumus šeit: ej.uz/erd23-registracija

Padomi un plašāka informācija par Rīcības dienām ir pieejama šeit: ej.uz/erd23 Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas vairāk nekā 190 izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI