DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Konferencē Saeimā spriedīs par latviešu valodu kā valstiskuma, izaugsmes un sadarbības valodu

Lai pievērstu uzmanību latviešu valodas nozīmei nacionālās politikas veidošanā un latviskās identitātes tālākā stiprināšanā, pirmdien, 16.oktobrī, parlamentā norisināsies konference "Latviešu valoda – valstiskuma nostiprināšanas, izaugsmes un sadarbības valoda". Konferenci rīko Saeima un 4.maija Deklarācijas klubs.

Pasākumu atklās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa un 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka.

Pirmo konferences sesiju vadīs Satversmes tiesas tiesnesis, Latvijas Universitātes lektors Gunārs Kusiņš. Tajā ar priekšlasījumu par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu un nacionālās identitātes pamatu piedalīsies Valsts prezidents (2019–2023), Latvijas Republikas īpašais pārstāvis starptautisko tiesību un valstu atbildības jautājumos Egils Levits.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša klātesošos uzrunās par valsts valodas politikas pamatnostādnēm – darāmajiem darbiem un politiskajām prioritātēm, savukārt Latvijas Universitātes prorektore humanitāro un sociālo zinātņu jomā, profesore Ina Druviete iepazīstinās ar tēmu “Latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda: sociolingvista skats uz realitāti”. Augstākās tiesas tiesnesis, Latvijas Universitātes docents Jānis Pleps spriedīs par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas konstitucionālajiem aspektiem. Pēc sesijas plānota diskusija, kurā piedalīsies Latvijas Universitātes emeritētais profesors Jānis Valdmanis un Latvijas Universitātes emeritētā profesore, Augstākās padomes deputāte Ilma Čepāne.

Otro konferences sesiju vadīs AS “Swedbank” mediju attiecību vadītājs Jānis Krops. Tajā piedalīsies Vidzemes Augstskolas padomes loceklis, asociētais profesors Gatis Krūmiņš, kurš spriedīs par PSRS okupācijas režīma valodas politiku kā koloniālisma izpausmi Latvijā, savukārt Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš uzrunās klātesošos par tēmu “Latviešu valoda zinātnē: šķēršļi un iespējas”.

Latviešu valodas aģentūras direktore Inita Vītola spriedīs par Latviešu valodas aģentūras pieredzi valsts valodas politikā, bet valodas tehnoloģiju uzņēmuma “Tilde” līdzdibinātājs un valdes loceklis Andrejs Vasiļjevs uzstāsies ar priekšlasījumu par latviešu valodas attīstību digitālajā vidē kā valodas ilgtspējas priekšnoteikumu.

Diskusijā pēc sesijas piedalīsies Augstākās padomes Tautas izglītības, zinātnes un kultūras komisijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vaivads un Latvijas Universitātes profesors Andrejs Veisbergs. Konferences noslēgumā klātesošos uzrunās Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs, Augstākās padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks (1990–1992) Dainis Īvāns.

Diskusija pirmdien, 16.oktobrī, notiks Saeimas Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8, pulksten 10.00. Ikviens tai varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv, parlamenta Facebook kontā, kā arī 4.maija Deklarācijas kluba tīmekļvietnē www.4maijs.lv.

Programma 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI