DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Saeima uzdod ministrijām izvērtēt valsts līdzfinansējuma apmēru pašvaldību policijas izveidei

Ņemot vērā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sniegtos priekšlikumus, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija uzdevusi Iekšlietu ministrijai (IeM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) nekavējoties izvērtēt un informēt komisiju par nepieciešamo valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru pašvaldību policijas izveidei un darbībai.

Pēc informācijas saņemšanas Saeimas komisija plāno atkārtoti skatīt LPS priekšlikumu, kas ir kā pamats turpmākai diskusijai arī par valsts budžeta līdzekļu nodrošināšanu ar likumu noteiktās obligātās funkcijas īstenošanai. Proti, no 2024. gada 1. janvāra pašvaldībām saskaņā ar Pašvaldību likumu pašvaldību policija ir noteikta kā autonomā funkcija un tās izveide ir obligāta.

Tomēr šim mērķim nav paredzēts valsts budžeta līdzfinansējums un tas radīs ievērojamu ietekmi uz pašvaldību budžetu, īpaši tām 6 pašvaldībām, kurās līdz šim nav izveidota sava policija. Vienlaikus IeM ir izstrādājusi vadlīnijas pašvaldību policijas izveidei un darbam, kas ieteikumu formātā nosaka labās prakses principus, tai skaitā policijas darbu 24/7 režīmā. Pašlaik pašvaldības pilnībā finansē pašvaldību policiju no sava budžeta kā brīvprātīgu funkciju.

LPS uzsver, ka valdības deklarācijā kā viens no punktiem minēts tieši sabiedriskās kārtības un drošības finansējuma palielināšana, nodrošinot tam līdzekļus 2,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta līdz 2026.gadam. Turklāt viena no valdības galvenajām prioritātēm ir iekšējā un ārējā drošība. Tomēr šī uzdevuma īstenošanai ir nepieciešami papildus līdzekļi vienlīdz valsts pārvaldes institūcijām un pašvaldībām, jo minēto IeM vadlīniju pilnvērtīga īstenošana ir nozīmīga drošības daļa, jo pastāv iespējamība, ka daļa Valsts policijas atbildības tiks nodota pašvaldībām.

Jau pērn ikgadējās sarunās ar Iekšlietu ministriju LPS akcentēja, ka vajadzīgs detalizēts, pamatots izvērtējums, turklāt ne tikai par pašvaldību policijas izveidi, bet arī tās darbību atbilstoši sabiedrības vajadzībām pēc drošības pasākumiem, tai skaitā policijas kapacitāti, apmācībām, ekipējumu, transportu, telpām utt. Diskusijas turpinājās arī šī gada 14.jūnijā LPS ikgadējās sarunās ar IeM, un iekšlietu ministru, bet pirms tam - 26.aprīlī LPS ikgadējās sarunās ar VARAM un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru atkārtoti tika pārrunāti iespējamie risinājumi pašvaldību policijas izveides un finansēšanas jautājumā.

Savukārt visas vasaras garumā turpinājās kopīgs darbs ar minēto ministriju speciālistiem, lai rastu kopsaucēju un noteiktu minimālo nepieciešamo valsts budžeta līdzfinansējumu pašvaldību policijas izveidei un darbības uzsākšanai. LPS turpina diskusijas arī Saeimas komisijās.

Pašvaldībām iekšējā drošība un sabiedriskā kārtība ir svarīga prioritāte, pašvaldības policijas loma un nozīme šajā jomā ir ļoti būtiska Pašvaldības policijas izveidi un turpmāko tās darbību vērtē atbildīgi un, lai gan IeM vadlīnijām ir ieteikuma formāts, pašvaldības vēlas tuvināt savu darbību tajās noteiktajiem principiem. Tomēr šim mērķim ir nepieciešams valsts budžeta atbalsts gan pašvaldībām, gan Valsts policijai, jo drošība ir kopīgs mērķis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI