DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Future Divercities” projektā iesaistās studenti no visas Latvijas

FOTO: Publicitātes foto

Septembrī Liepājas Kultūras pārvaldes īstenotajā starptautiskajā projektā “Future Divercities” (no angļu valodas “Nākotnes Dažādpilsētas”) iesaistās 27 studenti no Latvijas Kultūras akadēmijas, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas un Liepājas Universitātes, pārstāvot publiskās mākslas iniciatīvu “Creative public spaces/Radošums publiskā vidē. Leave a comment on Liepāja – Atstājiet komentāru par Liepāju”. Iniciatīvas mērķis ir iedziļināties Liepājas unikālajā pagātnē un tagadnē, izceļot tās pārtapšanu no industriālās pilsētas un slēgtas militārās teritorijas par dinamisku 21. gadsimta pilsētu ar starptautisku ietekmi.

“Pilsētvides attīstība un radošums ir cieši saistīti. Bez mākslas un kultūras bagātināšanas, radošas idejas veicina arī uzņēmējdarbības un ekonomikas attīstību, iedrošina inovatīviem risinājumiem infrastruktūrā, pakalpojumu nozarē, tūrismā un virkni citās jomās, kas veido pilsētas potenciālu vietējā un starptautiskā līmenī. Esam pateicīgi ekspertiem - Leonardai Ķesterei, Ievai Zemītei um Kristapam Ancānam, ka ar projekta “Future Divercities” norisēm varam iekļauties iniciatīvas “Creative public spaces. Leave a comment on Liepāja” īstenošanā, kā arī redzēt un dzirdēt jauno mākslinieku sajūtas par Liepājas daudzpusīgo identitāti,” stāsta projekta “Future Divercities” koordinatore Liepājā Agita Auza.

27 studenti no Latvijas Kultūras akadēmijas, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas un Liepājas Universitātes jau iepazinušies ar Liepāju, Karostu un Brīvības takas posmiem, kā arī fiksējuši savas sajūtas anketās, kas tiks izmantotas, lai projektā “Future Divercities” kartētu un izvērtētu Karostas vides stāvokli un attīstības iespējas. Šobrīd studenti izstrādā mākslas darbus – digitālās grafikas, lai jau 29. septembrī Liepājā atklātu darbu izstādi un piedalītos diskusijā par Liepājas radošajām atvērtajām telpām.

“Liepāja var lepoties ar bagātīgu vēsturi – drūmais okupācijas laiks, industrializācijas uzplaukums un intrigējošas saiknes ar franču kultūru un arhitektūru. Tāpēc zīmīgi, ka ar projektu vēlamies iedziļināties tieši Liepājas vēstures un rakstura aspektos, kā arī mudināt Liepājas iedzīvotājus un viesus iesaistīties, paužot savu redzējumu,” uzsver iniciatīvas “Creative public spaces: Leave a comment on Liepāja” eksperte Leonarda Ķestere.

Studentu darbu izstāde tiks atklāta rīt, 29. septembrī pulksten 12 uz nama fasādes Stūrmaņu ielā 1, savukārt, no pulksten 14 koncertzāles “Lielais dzintars” Kamerzālē notiks astoņu tēmu diskusiju panelis “Liepājas paradoksālās ģeogrāfijas - komentāri?"”. Diskusijas notiks par tādām tēmām kā Karostas vēsture un tagadne; Liepājas bioloģiskā daudzveidība un ekoloģiskā saglabāšana; okupācijas ietekme uz pilsētas identitāti; koncertzāle “Lielais dzintars”; rokmūzika un tās ietekme uz pilsētas identitāti; Liepājas paradoksālā daba; Liepājas saikne ar franču kultūru un arhitektūru; vienlīdzīga pieejamība un iekļaušana. Projekts “Atstājiet komentāru par Liepāju! / Leave a comment on Liepāja!” tiek līdzfinansēts no ERAF projekta Nr.1.1.1.3/21/A/005  "RTU Studentu Inovāciju granti" programmā RTU CREATIVE PUBLIC SPACES.

Interesenti aicināti piedalīties 27 studentu mākslas darbu izstādes atklāšanā un paneļdiskusijā bez maksas.

Kā ziņots iepriekš projekta “Future Divercities” pasākumu cikla “Uzzini. Iepazīsti. Domā. Dari.” laikā tiek pētīti tukšuma pozitīvie aspekti pilsētas telpā: brīvas teritorijas kā vietējās kopienas koplietošanas telpas un kā mainīgas telpas, kas prasa īslaicīgu un plūstošu izmantošanu kā bioloģiskās daudzveidības svētvietas. Tostarp tiks meklēta atbilde uz jautājumu, kā atjaunot tukšās pilsētvides vietas, neveidojot jaunas ēkas un nepaaugstinot pilsētas apbūves blīvumu. Tāpat tiks domāti jauni veidi kā radīt kultūras aktivitātes, kas veicina sabiedrības izpratni par ekoloģijas nozīmi un aicina līdzdarboties videi draudzīgas pilsētvides veidošanā. Projekta aktivitātes ietvers diskusiju, viktorīnu, orientēšanās spēli, meditāciju, vietējās kopienas iesaisti mākslas procesos, kā arī starptautisku pētnieku piesaisti metodoloģijas izveidē.

Visas projekta aktivitātes tiks organizētas līdz 2025. gadam deviņās Eiropas pilsētās – Berlīnē (Vācijā), Zagrebā un Splitā (Horvātijā), Kuopio (Somijā), Marseļā (Francijā), Florencē (Itālijā), Timišoarā (Rumānijā), Elefsinā (Grieķijā) un arī Liepājā.

Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības programmas „Radošā Eiropa” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI