DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. septembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Tiek pasniegtas Latvijas Šaušanas federācijas “Gada laureāts 2022” balvas

Pagājušās nedēļas nogalē Iecavā sirsnīgā un svinīgā noskaņā tika pasniegtas Latvijas Šaušanas federācijas “Gada laureāts 2022” balvas.

Latvijas Šaušanas federācijas “Gada laureāts 2022” balva “Par mūža ieguldījumu šaušanas sportā” tika pasniegta Aizputes Sporta skolas trenerim Jānim Oskaram Šalmam. Viņš izaudzinājis 9 sporta meistara kandidātus, 6 sporta meistarus un 1 starptautiskās klases sporta meistaru, 21 Latvijas izlases dalībnieku un 5 Latvijas olimpiskos čempionus. “Par mūža ieguldījumu šaušanas sportā” tiek izvirzīta persona, kura šaušanas sporta nozarē ir strādājusi vairāk kā 35 gadus, ir autoritāte, ar savu darbu ir veicinājusi sporta attīstību Latvijā.

Balva “Gada labākais treneris” tika pasniegta Tukuma sporta skolas trenerim Zigfrīdam Markainim. Viņa trenētais audzēknis Emīls Vasermanis 2022.gadā izcīnīja tiesības piedalīties Pasaules kausa finālā Ēģiptē un tajā izcīnīja 3.vietu šaušanā ar pneimatisko pistoli.

Balvu “Gada izrāviens šaušanas sportā – sieviete” pasniedza Andai Litai Vāverei (apaļais stends). Viņai 2022. gads bija patiess izrāviens, jo tika labots personīgais rekords stenda šaušanā uzreiz par 8 punktiem, un sasniegts augstvērtīgākais panākums, ko paveikusi kāda latviete apaļajā stendā.

Balva “Gada izrāviens šaušanas sportā – vīrietis” tika Danielam Vilciņam (ložu šaušana). Latvijas jauniešu un junioru rekordists, Eiropas un pasaules junioru elites sportists visos pistoļu vingrinājumos. Savu talantu liek lietā un pie tā mērķtiecīgi strādā un attīstās. Baltijas kausā izcīnītas 2 zelta medaļas, Eiropas čempionātā sudraba un bronzas medaļas, pasaules čempionātā 5.vieta, pasaules kausā 1.vieta.

Balvu “Gada sportists ložu šaušanā pistoļu vingrinājumos” pasniedza Emīlam Vasermanim. 2022.gada decembrī avīžu virsraksti vēstīja “VIŅŠ ieraksta vēsturisku lappusi Latvijas šaušanas sportā”. Viņš izcīnīja 3.vietu šaušanā ar pneimatisko pistoli Pasaules kausa finālā Ēģiptē. Uz sacensībām tika uzaicināti un tajās piedalās pēc Starptautiskās Šaušanas sporta federācijas sportistu reitinga labākie 13 līdz 15 sportisti katrā šaušanas vingrinājumā. Iepriekš šādu iespēju izcīnījuši bija tikai Latvijas titulētākais šaušanas sporta lielmeistars Afanasija Kuzmins, stenda šāvējs Boris Timofejevs, kā arī 2021.gadā Agate Rašmane.

Balva “Gada sportists ložu šaušanā šauteņu vingrinājumos” piešķirta Jānim Lasmanim. Jāņa dzīve veidojās tā, ka viņš šautuvei garām principā nevarēja paiet, jo mamma SKSM šaušanas sportā, vecaistēvs šaušanas treneris. Jaunietim pakāpeniski nobriestot tiek iegūta gan fiziska, gan sportiski emocionālā stabilitāte, kas 2022.gadā ļāva izcīnīt Latvijas čempiona titulu, panākumi Baltijas kausā, starptautiskās sacensībās Igaunijā, Polijā.

Balva “Gada sportists stenda šaušanā” tika pasniegta Laurim Pēterim Vējam. Puisis no Mazsalacas, kuram dzīvesvietai pat tuvumā nav šautuves, izrādās var kļūt par pasaules līmeņa vienu no top sportistiem! Šķiet neiespējami, bet tā tas. Tikai nepieciešams liels gribas spēks un azartiski vecāki! Viņš ieguldot lielu darbu, parādīja, ka Latvijas jaunieši var konkurēt ar stenda šaušanas sporta lielvalstīm un 2022. gadā 2 reizes iekļuva finālā visaugstākās raudzes sacensībās. Turklāt izcīnīja savu pirmo uzvaru Latvijas čempionātā pieaugušo konkurencē.

Balva “Gada sportists medību šaušanā” Agnim Dombrovicam. 2022.gadā laboti Latvijas rekordi trīs medību šaušanas vingrinājumos.

Balva “Gada sportiste lietišķajā šaušanā” tika piešķirta Ludmilai Gubenko. Viņa ir spilgts piemērs tam, ka ar šaušanas sportu uzsākt nodarboties un sasniegt vērā ņemamus rezultātus nav par vēlu nevienā vecumā. Pagājušajā sezonā tika izcīnīts gan Latvijas čempiona tituls, gan iegūti vairāki kausi lietišķajā šaušanā.

Balva “Gada sportists praktiskajā šaušanā” tika piešķirta Arkādijam Šišlovam. Latvijas vadošais sportists šajā specifiskajā šaušanas sporta veidā.

Balva “Gada sportiste ar īpašām vajadzībām” tika pasniegta Laurai Gailei. Viņa 2022.gadā viņa centīgi gatavojās pasaules nedzirdīgo sportistu spēlēm Brazīlijā un izcīnīja piekto vietu šaušanā ar pneimatisko pistoli.

Latvijas Šaušanas federācijas prezidents savu speciālo balvu pasniedza stenda šāvējam un stenda šaušanas trenerim Dainim Upelniekam. Dainis trenējas un sasniedz augstvērtīgus rezultātus pats, kā arī ar panākumiem trenē Latvijas juniorus. 

Latvijas Šaušanas federācija apvieno ložu, lietišķās un praktiskās, kā arī medību/stenda šaušanas sekcijas. Šaušana ir tradīcijām bagāts sporta veids. Tas ir bijis viens no deviņiem sporta veidiem, kas tika iekļauts 1896.gadā notiekošajās pirmajās atjaunotajās Olimpiskajās spēlēs Atēnās. Latvijas sportistu panākumi šaušanas sportā iezīmējās jau 1912.gada Olimpiskajās spēlēs Stokholmā, kur, tolaik startējot Krievijas impērijas sastāvā, bronzas medaļu šaušanā pa māla baložiem izcīnīja Latvijas sportists Haralds Blaus. Latvijas sportists, Olimpiskais čempions Afanasijs Kuzmins ir viens no pasaulē diviem olimpiešiem, kurš piedalījies deviņās Olimpiskajās spēlēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI